hatt på en väska

Innan avresa

Här hittar du information som är viktig inför din avresa

Pass, visum och inresetillstånd

Kontrollera ditt pass giltighetstid i god tid före avresa, oftast ska det vara giltigt sex månader efter hemkomst. Observera att pass krävs även för barn och spädbarn. 

Passet får inte vara skadat. Observera även att provisoriskt pass inte gäller för inresa till vissa länder. Vi rekommenderar att man reser med pass även inom Schengen då det nationella ID-kortet inte alltid accepteras för styrkande av identitet och nationalitet på resmålet. 

För kryssningar kräver alla rederier giltigt pass, nationellt ID accepteras ej oavsett destination. 

För svensk medborgare, svensk medborgare med utländskt ursprung samt för utländsk medborgare bosatt i Sverige, gäller ibland särskilda visumbestämmelser för inresa i andra länder. I sällsynta fall har svensk medborgare av utländskt ursprung inte automatiskt inreserätt i ett land. Kontakta därför respektive lands ambassad för upplysningar. Resenären står för eventuella kostnader i samband med nekad inreserätt. Visum ska ordnas i Sverige före avresa. Den som p.g.a. avsaknad av giltigt pass eller visum förorsakar flygbolag, eller arrangör kostnad, bär personligen det ekonomiska ansvaret för detta. Inför en kryssning så kan visumbestämmelser variera, rederiet kan ha egna regler. Hör med Globetrotter. 

ESTA/inresetillstånd 
För inresa till USA krävs att alla resenärer (även svenska medborgare) ansöker om tillstånd att resa till USA genom att fylla i ett elektroniskt online-formulär. Detta finns på internet genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Inresetillståndet är avgiftsbelagt och betalas med kreditkort. Ansökan kan göras hur tidigt som helst (gäller dock endast i två år), men senast 72 timmar före avresa till USA. I de flesta fall får du svar inom ett par minuter. 

Från och med 1 april 2016 är det obligatoriskt med ett e-pass vid resa till eller via USA som turist under högst 90 dagar enligt Visa Waiver programmet. Undantag gäller för resenärer som vistats i Iran, Irak, Syrien eller Sudan efter 1 mars 2011, eller har medborgarskap i något av dessa länder. I dessa fall måste amerikansk ambassad eller konsulat kontaktas, även om det finns en sedan tidigare godkänd ESTA-ansökan. 

Ett e-pass har en särskild symbol på passets framsida och är en säkrare typ av pass med ett inbäddat elektroniskt chip. Om du inte har ett e-pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa. 

Saknas ansökan/tillstånd genom ESTA kan man bli vägrad ombordstigning på planet eller inresa till USA. Vid oklarheter eller frågor, rekommenderar vi kontakt med amerikanska ambassaden/konsulatet. USA:s ambassad nås på telefonnummer 08-783 53 00. Globetrotter kan inte hjälpa till i avsaknad av ESTA 

 
Secure flight information 
Amerikanska myndigheter har ålagt alla flygbolag att samla in uppgifter om resenärens namn (måste vara samma som i passet), kön och födelsedatum. Detta gäller alla flygresor till USA och alla resor genom amerikanskt luftrum, inklusive mellanlandningar i USA. Uppgifterna ska vara Globetrotter/ flygbolaget tillhanda vid betalning av flygbiljett. 

APIS 
Advance Passenger Information System (APIS) är ett system för att förbättra passagerarsäkerheten. Många länder kräver av flygbolagen att de ska samla in passuppgifter av sina passagerare innan avresa. I vissa fall kan du spara tid genom att registrera dessa uppgifter i förväg på flygbolagets hemsida, annars lämnas de på flygplatsen eller tas direkt från bokningen. 

UD 
Globetrotter följer alltid UD:s reserekommendationer. 

Resehandlingar

Online registrering/web check in hos rederiet 

Läs mer här Bra att veta - Globetrotter vad som gäller på respektive rederi. 

Namn på din bokning: 
Flyg och kryssning: Ange korrekt stavat namn enligt pass, första namn(oavsett tilltalsnamn) och samtliga efternamn vid bokningstillfället. Flygbolagen accepterar normalt inte namnändringar oavsett om det bara är en felstavning som ligger bakom ändringen. Be dina medresenärer dubbelkolla sina pass om du är osäker. Observera att det enligt den maskinläsbara delen (längst ned på informationssidan) av passet blir Å=AA, Ä=AE, Ü=UE och Ö=OE.

Försäkringar

Avbeställningsförsäkring 
Med Goudas avbeställningsförsäkring för reguljära paketresor kan du få dina pengar tillbaka om något oförutsett händer som hindrar dig från att resa. Förutom själva resan med flyg, kryssning och hotell försäkrar du också andra resekostnader som transfer, evenemang, specifika aktiviteter och liknande. Avbeställningsförsäkringen gäller helt utan självrisk. 

Vad täcker Goudas avbeställningsförsäkring? 

 • Avbeställningsförsäkringen täcker bland annat om du måste avbeställa din resa på grund av någon av följande orsaker: 
 • Om du eller andra i resesällskapet drabbas av akut sjukdom eller olycksfall. 
 • Om någon nära anhörig blir akut sjuk eller drabbas av olycksfall. 
 • Om din medresenär drabbas av akut sjukdom, olycksfall eller av annan godkänd anledning måste avboka sin resa och det medför att du måste resa ensam.

 

Se ytterligare orsaker som omfattas av försäkringen på Goudas webbplats. 

Viktigt att veta är att försäkringen inte gäller vid avbeställning som beror på ett medicinskt tillstånd som visat symptom, varit föremål för läkarvård eller ändrad medicinering/behandling senare än 6 månader innan försäkringen tecknades, även om diagnos ställts efter att försäkringen tecknades. Läs de fullständiga villkoren på Goudas webbplats. 

Det enklaste sättet att boka avbeställningsförsäkringen är i samband med att du bokar din resa. Alla resenärer på samma bokning måste teckna försäkringen för att villkoren skall gälla. 

Vill du lägga till avbeställningsförsäkringen på en redan bokad resa så kan du göra det fram till dess att resans anmälningsavgift är betald. Det görs genom att ringa oss på 08-50611500. Försäkringen betalas tillsammans med anmälningsavgiften och kan inte ändras efter att handpenningen har kommit oss tillhanda. 

Reseförsäkring
Visste du att hemförsäkringens reseskydd inte alltid täcker om olyckan skulle vara framme på semestern? Med Goudas reseförsäkring "Komplement till hemförsäkringen" får du ersättning från första kronan om något skulle hända på resan – helt utan självrisk. 

Goudas reseförsäkring är speciellt utformad för att fylla luckorna i din hemförsäkrings reseskydd. Full trygghet på semestern – utan att du behöver betala självrisk om något skulle hända. 

I försäkringen ingår bl.a.: 

 • Ingen självrisk
  Du betalar ingen självrisk för det som ingår i reseförsäkringen, t.ex. självrisk för hyrbil på resmålet upp till 10 000 kronor. Dessutom kan du få ersättning för självrisken i din hem- och bilförsäkring om något händer när du är på resa. 
  *Ersättning för förlorade resdagar
  Om du blir sjuk och sängliggande under en kortare tid på semestern får du ersättning med en dagsandel per förstörd resdag. Läkarintyg krävs. 
 • Ny resa
  Om du blir sängliggande med ordination från läkare under mer än halva resan, får både du och familjen eller en medresenär en ny resa. 
 • Hjälp att komma ikapp din resa 
  Om du missar avresan eller hemresan från resmålet för att något oväntat händer, som du själv inte kunnat förutse och förhindra, får du hjälp att komma ikapp resan. Om du förlorar mer än halva restiden kan du få en ny resa. 
 • ID-kapningsskydd
  Om din identitet missbrukas - även på sociala medier, kommer du att kunna få rättshjälp med upp till 100.000 kronor.

Vaccinationer

Vissa länder kräver att du har tagit specifika vaccinationer före inresa. Vid graviditet gäller vissa restriktioner för flygresan, vaccinationer o.d. Du bör rådgöra med din läkare i god tid före avresa om lämpliga vaccinationer. 

Att vara vaccinerad på semestern är alltid en bra idé! Hos vår samarbetspartner vaccin.se kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas för ditt resmål, var du hittar din närmsta vaccinationscentral och annan information kring hur du skyddar dig mot risker på din resa. 

Globetrotter rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. 

Allmänt gäller att vaccination mot gula febern rekommenderas för personer över 9 månader som ska resa till ett endemiskt område, särskilt om resmålet ligger på landsbygden, i djungeln eller på savannen (se rekommendationerna för olika länder). 

Resenären ansvarar själv för att erhålla vaccination mot gula febern, hepatit A och B eftersom vaccinet inte ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

Hälsotillstånd

Behöver du assistans på flygplatsen kan du boka detta genom Globetrotter. Du som resenär måste själv kunna ta hand om dig själv och ditt bagage eller resa tillsammans med någon som kan utföra nödvändig assistans under resan och vid en nödsituation. En del smittsamma sjukdomar t.ex. vattkoppor kan medföra flygförbud. 

Medicinsk utrustning 

Ska du ta med medicinsk utrustning på resan, t.ex. CPAP, syrgas, stomiutrustning eller liknande, måste detta godkännas av det flygbolag du ska resa med. Det är därför viktigt att du skickar in information så fort som möjligt efter din resa är bokad. Kontakta Globetrotter för mer information. 

Mediciner 

Viktiga mediciner som kan behöva användas under resan ska alltid packas i handbagaget. Mediciner i handbagaget måste vara i originalförpackningen. För en del typer av mediciner kan ett läkarintyg på engelska krävas, för att medicinen ska fås ta med i kabinen. Om medicinen ligger i det vanliga bagaget behöver du inte ett läkarintyg, dock måste ansökan skickas om vikten överstiger tillåten bagagevikt. 

Diabetes 

Ska du ha utrustning som insulinpump, insulinpenna eller blodsockermätare med dig ombord på flyget måste du ha ett läkarintyg på engelska. 

Gravid 

Gravida måste från och med vecka 28 visa ett läkarintyg på att de har tillåtelse att flyga vid incheckning på ut- och hemresan. Man får inte flyga senare än fyra veckor före beräknad födsel. Om man inte har läkarintyg kan man nekas ombordstigning. 

 *För kryssningar se respektive rederis hemsida för att se vad gränsen är för att kryssa som gravid. 

Nyfödd 

Ett friskt nyfött barn rekommenderas vara minst 7 dagar före flygning. *För kryssningar se respektive rederis hemsida för vad åldersgränsen är för att kryssa. Det varierar mellan rederier och resrutt. 

Alkohol 
Enligt internationella luftfartsregler ska flygets kapten avvisa berusade passagerare som kan vara en fara för säkerheten ombord. Passagerare som avisas på grund av detta har varken rätt till återbetalning av resan eller kompensation av utgifter för hemresan etc.

Resegaranti

Som kund hos Globetrotter täcks din paketresa av resegaranti. Resegarantin är ett ekonomiskt skydd för resenärer när en paketresa blir inställd eller avbruten på grund av arrangörens insolvens, och täcker återbetalning av resan och hemtransport för resenärer vars resa är påbörjad. Både paketresor med flyg och andra transportmedel, inklusive kryssningar, omfattas. 

Globetrotter har ställt garanti hos Kammarkollegiet. 

Resegarantin gäller inte för bokningar av endast flygbiljetter, endast hotell eller andra enstaka tjänster. Det framgår av din bokningsbekräftelse om du har bokat en paketresa. 

För mer information gå in på www.kammarkollegiet.se eller ring Kammarkollegiet/Resegarantinämnden på 08-700 08 00.

Tillbaka till viktigt att veta