Ocean State of Mind – ett nytt sätt att uppleva världen

Jag trodde aldrig att jag skulle åka på kryssning. För mig var det något för andra – äldre, kanske. Jag såg framför mig trånga korridorer, trött mat och känslan av att vara instängd. Men så såg jag bilder av Explora I – och något väcktes. Stilen. Restaurangerna. Rymden. Jag såg mig själv på balkongen, med havet som enda sällskap. Då visste jag: det här ville jag prova.

Ombord på Explora Journeys
Ombord på Explora Journeys

Resan började med ett dygn i Aten. Vi promenerade genom smala gator, bland små butiker som sålde oliver, handvirkade dukar och antika böcker. Akropolis dök upp mellan husfasaderna, som en evig påminnelse om historiens kraft. Vi åt middag i Plaka, drack kylt vin i kvällssolen och avslutade dagen med utsikt över den gamla stadion från hotellbaren.

Nästa förmiddag tog vi en taxi till Pireus – där Explora I låg och väntade.

Redan vid ankomsten märkte jag att det här inte var som andra resor. Leenden, omtanke. Vi möttes av personal som tog emot vår bagage – de märkte den med vårt svitnummer och försäkrade oss om att den skulle levereras direkt till suiten. Incheckningen skedde i en elegant lounge med kaffe och cava. Kort därefter klev jag in i min Ocean Suite – och blev helt stilla.

Ombord på Explora Journeys

Ombord på något extraordinärt

Suiten var större än jag väntat mig. Balkongen, klädkammaren, badrummet – allt designat med tanke och precision. I badrummet fanns uppvärmt golv och Dyson Hair Dryer. Vid sängen satt diskreta sensorer som tände ett mjukt ljus när jag satte fötterna på golvet. En kyld flaska champagne väntade. Jag packade upp med en känsla av att detta skulle bli svårt att lämna.

Ombord på Explora Journeys

Dagar fyllda av rytm

Och så började rytmen. Frukost à la carte i Fil Rouge – deras signaturegg blev snabbt en favorit. Lunch i Marketplace, där nygjord pasta och färsk sushi stod sida vid sida med sallader, grillat och små bakverk. Jag upptäckte snart att det bästa sättet att starta kvällen var med ostron och champagne just här, innan middagen tog vid i någon av specialrestaurangerna.

Varje kväll var en ny smakresa: umami och elegans i Sakura, klassiskt franskt i Fil Rouge, perfekt stekt kött i Marble & Co., Medelhavstoner i Med Yacht Club. Till varje måltid – noga utvalda viner, perfekt matchade. Efteråt – en cocktail i baren, live musik i Journeys Lounge, eller film under stjärnorna.

Att resa utan att rusa

Jag hade trott att livet ombord skulle kännas stillastående. I verkligheten var det precis tvärtom. Varje dag bjöd på nya intryck, nya platser, men också vilan i att få stanna kvar i något som var så vackert skapat. Poolområdena, designen, personalen som hela tiden låg ett steg före utan att det kändes påträngande.

Det jag minns mest? Känslan av att ha hittat ett nytt sätt att resa. Ett sätt där allt flyter – bokstavligt och bildligt. Där maten, havet och människorna omkring mig formade något jag inte visste att jag längtat efter.

Explora I förändrade min syn på kryssningar. Jag gick ombord med tvivel – och gick i land med en längtan tillbaka.

Casper Simonsen