Hurtigruten på svalbard

I juni 2018 reste vår kollega Clara som resvärd på Globetrotters gruppresa till Svalbard. Här kan du läsa mer om deras resa ombord på MS Nordstjernen.

Berätta om resans upplägg
Kryssningen runt Svalbard med MS Nordstjernen varade i 4 nätter och vi spenderade en hotellnatt innan samt efter kryssningen i Longyearbyen. Under kryssningens gång gjorde vi som mest två landstigningar per dag.

Vi hann bl.a. se och besöka Barentsburg, Magdalenafjorden, Sallyhamna, Worsleyhamna, Monacoglaciären, Idaglaciären, Moffen, passerade den 80:e breddgraden, Ny-London, Blomstrand Island och Ny-Ålesund.

Vad var bäst under resan?
Den fantastiska naturen och djurlivet tycker jag helt klart var det klart bästa under resan. Känslan hur nära djur, natur och vildmarken man kommer på en expeditionskryssning som denna förstärks ännu mer då mobiltäckningen är obefintlig på hela Svalbard förutom Longyearbyen och Barentsburg.

Att få se isbjörnar och att bada i Magdalenafjorden var fantastiska upplevelser.

Vem passar kryssningen för?
Denna typ av kryssning passar aktiva resenärer som vill uppleva något utöver det vanliga och som se det riktiga Svalbard utanför bosättningarna på ett bekvämt sätt.

Vad såg du för djur och natur?
Fantastiska fjordar, glaciärer, vikval, valross, renar, olika typer av fåglar och en isbjörn med två björnungar.

Hur spenderade du tiden ombord när du inte var i land?
Tiden som jag inte spenderade i land spenderade jag ute på däck eller i någon av loungerna ombord, spanandes efter djur.

Hur var maten ombord?
Maten ombord var jättebra och vällagad. Till frukost och lunch var det buffét och till middagar var de bordsservering alla dagar förutom första och sista kvällen på fartyget. Extra mysigt var det när vi på förmiddagen hade sett isbjörnar och expeditionsteamet ombord ställer sig på däck utomhus och gräddar våfflor - oslagbart tillsammans med omgivningen!

På en resa som denna vill man se mycket, hur fungerar det med utflykter under resans gång?
Första dagen vid ombordstigning på Nordstjernen blir man tilldelad en landstigningsgrupp och det är denna grupp man kommer att gå i land med på alla landstigningar med expeditionsguider. Det är oftast ca 20 personer i varje grupp. Vanligtvis sker ca 2 landstigningar per dag, en landstigning på förmiddagen och en landstigning på eftermiddagen. På de allra flesta landstigningar så förankrar fartyget ute på sjön och man åker sedan i land med fartygets ”Polar Circle-båtar” där man sedan kliver av på en strandkant eller klippavsats. En landstigning är ca 2-3 timmar där man vandrar och expeditionsledaren håller föredrag om djur och natur. Eftersom vi besöker vildmarken och isbjörnens territorium så måste alla guider i expeditionsteamet ha gevär vid alla landstigningar utanför bosättningarna Longyearbyen, Barentsburg och Ny-Ålesund. Det är därför viktigt att komma ihåg att man alltid måste hålla sig i närheten av guiden och expeditionsteamet då det alltid finns en risk för att möta isbjörn.

Hur var hytterna?
Hytterna ombord på Nordstjernen är väldigt små och hytterna har våningsäng. Man spenderar dock inte så mycket tid i hytten förutom när man sover då nästan all tid spenderas uppe på däck eller i land.

Vad har du för tips till den som ska åka på en liknande kryssning?
När man väl ser djurliv kan det gå snabbt och man kan lätt missa något om man inte är snabb. Man kommer inte att se några djur alls om man inte är uppe på fartyget och ute på däck, därför rekommenderar jag att man är ute och uppe på däck och umgås med andra passagerare och guiderna på fartyget när man inte sover eller är på land.

Packa varma kläder, vind- och vattentäta ytterkläder och ta med en bra kikare. Badkläder för de modiga som vågar ta ett dopp i det arktiska havet!