Silver Explorer i Sydamerika

Att kryssa ombord på ett expeditionsfartyg är en unik upplevelse. Ombord får du ta del av föreläsningar ledda av ett specifikt utvalt expeditionsteam. Vår kollega Clara kryssade med Silversea och deras expeditionsfartyg Silver Explorer från Chile till Peru, nedan kan du läsa hennes reseberättelse.

Berätta om resans upplägg:
Vi startade vår resa med att bo två nätter i Santiago innan kryssningen, därefter åkte till Valparaiso för att kliva ombord på fartyget som kom att bli vårt hem för de nästkommande 10 nätterna. Kryssningen avgick från Valparaiso utanför Santiago de Chile och avslutades i Callao, som ligger utanför Lima. Under kryssningens gång lade fartyget an i Coquimbo, Isla Pan de Azucar, Antofagasta, Arica och Paracas. Efter kryssningen spenderade vi fyra nätter på fastlandet i Peru och flög upp till Cusco & Machu Picchu med omnejd där vi spenderade tre nätter innan vi avslutade resan med en natt i Lima innan hemfärden tillbaka till Europa.

Vad var bäst under resan?
Jag tycker att hela resan var fantastisk, men några upplevelser som stod ut mest var en supertrevlig vinprovning i Casablanca Valley, flyga över Nasca-linjerna, vandra i Machu Picchu och en peruansk matlagningskurs på en takterrass i Lima där vi åt en fantastisk ceviche.

Vem passar kryssningen för?
Expeditionskryssningar passar den nyfikna resenären och de som vill uppleva djur, natur samtidigt som man får ta del av historia och religion. Det som är unikt med expeditionskryssningar är att det alltid finns ett utvalt expeditionsteam ombord som är med på alla utflykter och som även håller föredrag och föreläsningar ombord. Alla utflykter som rederiet har i samband med expeditionskryssningar ingår i kryssningens pris och varje dag håller expeditionsledaren ett möte inför morgondagens landstigning och utflykt så att alla gäster är väl förberedda om vad som kommer att ske och vad man ska packa för varje landstigning.

Vad såg du för djur och natur?
Delfiner, pingviner, olika typer av fåglar, delfiner, knölvalar och fyra typer av den sydamerikanska kamelen; Llama, Alpaca, Vicuña och Guanaco.

Hur spenderade du tiden ombord när du inte var i land?
När fartyget var till havs spenderade vi mesta delen av vår tid ute på däck spanandes efter djur.

Hur var maten ombord?
Maten uppfyllde alla förväntningar med råge och det var ett stort utbud av rätter att välja mellan varje dag både till lunch och middag. Vi åt för det mesta lunch och middag i huvudrestaurangen där det lunchtid serveras en buffé med stor variation. Kvällstid är huvudrestaurangen en a la carte-restaurang med mycket hög standard på mat och service. De kvällar då det inte blåste så mycket åt vi utomhus på restaurangen The Grill där man grillar sig egen mat på varma lavastenar.

Hur var hytterna?
Vi bodde i en View Suite som låg beläget midskepps på däck 3. Sviten var fräsch och rymlig med bra förvaring.

På en resa som denna vill man se mycket, hur fungerar det med utflykter under resans gång?
Alla utflykter som finns tillgängliga kan man antingen förboka på internet innan man reser alternativt ombord på fartyget. Varje dag går expeditionsledaren igenom följande dags utflykter om vad man ska göra, vad man ska tänka på, ansträngningsnivå samt vad man bör ha med sig inför varje utflykt. På vår kryssning lade fartyget till vid kajen på varje stopp vi gjorde förutom ett där vi låg ute på redden och fick använda mindre båtar för att ta oss in till land och tillbaka. En av utflykterna vi gjorde runt Isla Pan de Azucar i Chile gjorde vi med fartygets egna zodiac-båtar vilket vi tyckte var superkul då man kände sig väldigt nära havet och kom djurlivet mycket närmare inpå än från fartyget.

Vad har du för tips till den som ska åka på en liknande kryssning?
Bekväma skor, solskydd och kläder efter väder!