Atlantkryssning med Cunard

Katarina tog med familjen på en kryssning över Atlanten med eleganta Cunard.
Här slår hon ihjäl myten om att det är tråkigt med många havsdagar.Berätta om kryssningens upplägg
Vi reste från Stockholm till London Heathrow. Därifrån tog vi rederiets transfer till Southampton, som fartyget avgick från. Transfern var mycket smidig, Cunards representant stod på plats direkt när vi kom ut. Vi fick sitta ner och vänta i cirka 20 minuter och sedan blev vi visade till en buss. Bagaget togs direkt från buss till hytt. Sedan började resan på sex nätter över Atlanten, med slutdestination New York.

Vad var bäst under resan?
Jag gillar känslan av att ha hav var man ser, det är en rogivande känsla att sitta och läsa i ett fönster och titta ut över havet. En f.d Concorde-pilot var en av föreläsarna under resan, han blev en personlig favorit, mycket intressant. Illuminations som är det enda Planetariet till havs är en kul upplevelse. Trevliga medpassagerare, främst britter och amerikaner. Ankomsten till New York är en stor fördel. Bortsett från det magiska med att se dagen gry och solen gå upp över Brooklyn och Manhattan tänker jag främst på den smärtfria tidsomställningen och de korta köerna i immigrations som är mycket smidigare jämfört med att ankomma med flyg). Bara att ta en taxi till hotellet och ut och göra stan! Samt självklart även mycket fin service och bra mat och dryck!

Hur var hytterna?
Vi hade en hytt med "sheltered balcony", den var bra då inbygget vindskyddar en del och släpper in ljus och det är skönt att kunna öppna dörren och få in frisk luft. Det fanns en dubbelsäng och sonen sov i bäddsoffa.
Vilka passar kryssningen för?
Egentligen för vem som helst men klientelet ombord består främst av par/sällskap i medelåldern till övre medelåldern.
Att resa med barn är absolut inget problem. Det är inte många barn ombord men min som på fyra år trivdes som fisken i vattnet, han hängde med oss för det mesta men var även en del i barnklubben. Han blev ompysslad av personalen som ville high fiva honom hela tiden, de kom med ketchupen på silverfat och ordnade glass varje dag. Även övriga passagerare som många hade barnbarn i samma ålder stannade och pratade med oss. När han kom i sin lilla kostym så höll damerna på att svimma, han fick sin plats i rampljuset och var mycket nöjd med det. I bufférestaurangen serverar man en buffé för barnen, om man vill kan man låta barnen äta då och sedan lämnas de i barnklubben så att föräldrarna kan äta själva om de vill. Kanske inte något för alla, men möjligheten finns. Man kan även låta barnen äta först i restaurangen Britannia tillsammans med föräldrarna och sedan hämtar barnklubbens personal barnen där.

Hur spenderade du tiden ombord? Blir det inte långtråkigt?
Det är omöjligt att ha långtråkigt! Man kan aktivera sig precis så mycket eller lite som man vill. Det finns planetarium där filmer visas flera gånger om dagen, pool och SPA, gym, promenaddäck finns. Föreläsningarna är riktigt bra, på min resa handlade de om skyskrapor/arkitektur, transatlantiska resor i historien och en concorde-pilot. Afternoon tea serveras varje dag och är ofta välbesökt, häng på låset för att få bra bord. Det finns mängder av klasser som sällskapsdans, fäktning, hälsoklasser och martini-kurs, det går att hitta något för alla smaker. Du hinner omöjligt med allt, schemat är späckat. Biblioteket är mycket trevligt och har ett stort urval av böcker och magasin och det finns en bokhandler bredvid. Barnklubben är bra och finns både utomhus och inomhus, inte speciellt många barn så de blir ordentligt ompysslade. Man kan även låna böcker och leksaker till hytten.Hur var maten ombord?
Vi åt i Britannia. Bra service, bra mat, bra viner, inga konstigheter. Speciell barnmeny finns. (alla menyer finns/exempel på på hemsidan under Q&A). Buffén i Kings Court är bra, fräsch, inte jättestor (olika sektioner med lite variationer) men fullt tillräcklig. Under frukosten finns ett hälsohörn där de gör färskpressad juice och smoothies, lätt att missa om man inte känner till det men mycket bra. Specialrestauranger har ju (innan remastering gäller detta, numera finns istället The Verandah) varit Todd English och så stänger man av en del av Kings Court med olika teman, bland-asiatiskt och indiskt var det nu. Vi åt på den indiska en kväll, kanske inte genuint indisk men höll en bra standard.

Vad har du för tips till den som ska åka på en liknande kryssning?
Att (om man vill) passa på att utnyttja allt det fartyget har att erbjuda (kurser, intressanta föreläsare, filmvisningar), att slappna av och njuta av att vara ”nedkopplad” och se fartyget som ett resmål i sig. Gillar du att klä upp dig – ta med smoking och aftonklänning, på Cunard (och framförallt på de transatlantiska överfarterna) har man alla möjligheter att kunna klä upp sig (dock funkar även en mörk kostym och cocktailklänning el dyl fint om man känner sig mer bekväm så. Men i allmänhet klär folk upp sig ganska duktigt). Missa inte biblioteket och den lilla bokhandeln, eller att ta en drink i Commodore Club. Afternoon tea i Queens Room – klassiskt (men häng på låset, de mest populära borden ryker fort)! Reser du västerut – glöm inte att ställa klockan sista dagen så du kommer upp i god tid för ankomsten till New York, det är en väldigt speciell upplevelse att ankomma sjövägen tidig morgon. Och självklart – stanna några dagar i New York innan eller efter kryssningen!


Katarina arbetar på Globetrotters supportavdelning och hennes drömkryssning går till Galapagos.

Är du också sugen på en atlantkryssning? Eller en någon annanstans? Hör av dig till oss så hjälper vi dig gärna med din drömkryssning.
Mejla till info@globetrotter.se