Bra att veta när du kryssar med

MSC Cruises

Inför din kryssning

Online Check-in

För att du ska kunna få dina kryssningsbiljetter kräver MSC att du lägger in dina passageraruppgifter på rederiets hemsida. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner i din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.

  1. Gå in på: www.mscwebcheckin.com
  2. Skriv in ditt namn och bokningsnummer (namnet anges som stavat i din bekräftelse från Globetrotter)
  3. Fyll i din personliga information och klicka på Spara följt av Bekräfta.

(Notera att alla fält märkt * måste fyllas i. Man kan ej skriva å/ä/ö utan använder aa, ae eller oe.Tänk på att alla gäster som reser tillsammans i samma hytt måste checka in vid samma tillfälle. Har ni flera hytter i samma bokning checkar ni in en hytt i taget.

På samma inloggningssida som du gör din webcheck-in på, kan du också läsa om- samt boka tilläggstjänster som dryckespaket, boka bord samt utflykter mm. Du kan lägga till och ändra bland dina tilläggstjänster fram till fyra dygn (96 timmar) innan avresa.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår. (Amerikanska hamnar 120 min)

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till MSC Cruises personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alternativt erhålls av rederiets hamnpersonal.

Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär och eventuella mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska till hytten.Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

MSC rekommenderar ledig klädsel för vardagslivet ombord och för utflykter. För informella kvällsaktiviteter rekommenderar vi sommarklänningar för kvinnor och en lätt kavaj för män.

För galakvällarna krävs mer formell klädsel. Vi föreslår smoking eller mörk kostym och slips för herrar och en formell aftonklänning eller cocktailklänning för damer.Sportfantasterna behöver ta med sig träningsskor och träningskläder att använda i fartygets gym eller på promenaddäck. Vi rekommenderar dessutom att du tar med dig en tröja eller en sjal för att klara temperaturskillnaderna mellan den luftkonditionerade miljön inomhus och havsluften ute på däcken.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har uttag för både 110 och 220V. Du får själv ta med de adapters du eventuellt behöver, generellt krävs ingen adapter för elektronik som inhandlats i Skandinavien. Hårtork finns i alla hytter och klädtvätt, kemtvätt och strykning finns tillgängligt mot avgift. För mer information och priser, fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i internethörnan. Internetuppkoppling via satellit skiljer sig markant mot den snabba uppkoppling vi är vana vid på land och ombord kan inte uppkoppling alltid garanteras på grund av satelliternas känslighet för väder och yttre påverkan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Rökning är endast tillåten i specifika områden ombord. Rökning är inte tillåten i hytter eller på balkonger.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

För kryssningar i Medelhavet och Antillerna är det 18-årsgräns som gäller och för kryssningar som utgår från Miami är det 21-årsgräns. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord samt under hamnstopp så omhändertas dessa av rederiet och levereras till din hytt den sista dagen på kryssningen.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Ombord används ett kontantfritt betalningssystem, med undantag för kasinot. När du checkar in i hamnen får ni ett personligt kryssningskort, ett cruise card som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners, Discover, JCB och American Express). I samband med incheckningen reserveras ett belopp om ca 250 eur/usd som deposition. Överstiger inköp detta belopp görs ytterligare reservationer löpande. Kreditkort är att rekommendera men man kan också använda bankkort och kontakter som deposition. Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

MSC Cruises lägger till en daglig serviceavgift på ditt konto ombord för resor bokade till och med 12 juli 2023, baserat på din kryssningsrutt och antalet kryssningsdagar. Serviceavgiften kan för dessa bokade resor läggas till före slutbetalning av resa alternativ betala via hyttkonto ombord under kryssningen. Man räknar med ca 12 EUR//14,5 USD per person/natt beroende på var kryssningen avgår ifrån. Barn i åldern 2-11 år betalar halva drickskostnaden och barn under 2 år ingen alls.

För kryssningar bokade efter 13 juli 2023 så ingår serviceavgiften i kryssningspriset.

En serviceavgift på 15 % läggs automatiskt till vid alla inköp i barer samt på spatjänster som inte förbokats och betalats innan kryssningen.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Du kan välja mellan allt från elegantare formella middagar i vackra lokaler till enklare alternativ i den stora buffén. Serveringstiderna i de flesta restaurangerna varierar men anges i dagsprogrammet. Det finns också ett stort utbud av barer och kaféer samt specialrestauranger man kan boka bord på mot avgift. Frukost serveras i huvudrestaurangen och i buffén.

Man kan också beställa kontinental frukost till hytten mot en avgift. För gäster i Yacht Club, Aurea, Wellness eller Fantastica är denna service gratis.Lunch serveras i huvudrestaurangen och i buffén. Middag serveras i huvudrestaurangen och man erbjuds aningen klassiska tidig eller sen sittning (du uppger önskemål vid bokningstillfället). Du kan också välja valfri sittning med ”My Choice Dining”. Tiden för middagstittning varierar mellan fartyg och destinationer, exakt tid meddelas ombord.I buffé restaurangen som har öppet 20 timmar om dygnet, serveras frukost, lunch, middag, mellanmål och sena kvällsmål. Här kan du välja från det stora utbudet av matstationer, inklusive en stekstation, barnrätter, snabbmatsfavoriter, desserter, pasta, bageri, en hörna med dagens rätt, en hörna med hälsosamma alternativ, hämtmat och mycket mer.

Gäster som kryssar i Yacht Club äter sina gourmetmåltider, all inclusive, i den privata Yacht Club-restaurangen. Rumsservice erbjuds dygnet runt i vissa fall mot en blygsam avgift. Man kan välja på allt från fullständiga måltider, aptitretare, soppa, smörgåsar, sallader, desserter, frukt, ost och snacks. Dryckespaket finns att förbeställa på rederiets hemsida eller ombord på fartyget. Det är oftast mer fördelaktigt att förboka dryckespaket.

Läs mer om MSC Dryckespaket

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

Ett varierat utbud av uppträdanden och shower är inplanerat för varje kväll: internationella musikaler, klassisk och modern musik, dans, mimartister, trollkarlar och jonglerare. Kvällsunderhållningen presenteras i Daily Programme som levereras till din hytt dagligen. Man kan se en av de två föreställningarna per kväll och tiderna är anpassade till de olika middagssittningarna.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen.Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, idrottsturneringar, danslektioner, frågelekar, pyssel, konstlektioner och poolspel.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. MSC Cruises anordnar en rad minnesvärda utflykter. Dessa bör förhandsbokas online på rederiets hemsida se Utflykter men du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

Många fritidsaktiviteter ombord ingår under kryssningen, allt från vattenpark, pooler och vattenrutschkanor till de bästa spelkonsolerna (PS3, Xbox och Wii). Följande åldersgränser gäller i poolerna: Barnpool: 2 år. Badblöja får inte användas. Vuxenpool: 6 år. Barn får endast använda poolen under uppsyn av vuxen. Ombord erbjuds också ett varierat program med aktiviteter för hela familjen och för barn under uppsikt av personal, här finns underhållning och sociala sammankomster som specialanpassats för fyra olika åldersgrupper i egna klubbar. Innovativa aktiviteter som Fun Time Dinner, Happy Dinners och Kids Around The Clock gör att alla i familjen kan ha kul, till och med under måltider, sena kvällar och utflykter i land.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Passageraren garanterar att han/hon är lämplig att resa till sjöss och i luften och att hans/hennes uppförande eller tillstånd inte kommer att försämra säkerheten eller bekvämligheten på fartyg, flygplan eller för de andra passagerarna. Har du ett hälsotillstånd som kan påverka möjligheten att resa ska du lämna ett läkarintyg innan bokningen. Utan detta intyg kan företaget neka ombordstigning med hänvisning till säkerheten för fartyget och alla ombord.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en läkarmottagning med läkare och annan medicinsk personal. Läkarmottagningen är öppen vid de tider som anges i det dagliga programmet och utbudet av läkemedel som förvaras ombord är begränsat. Avgifter kommer att debiteras ditt ” Cruise Card” för sjukvård ombord.

Gäster med särskilda behov

Det flesta av MSC Cruises fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. MSC Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. De förbehåller sig rätten att neka en person att resa, om personen enligt deras uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen