Bra att veta när du kryssar med

Hurtigruten

Inför din kryssning

Online Check-in

På Hurtigrutens hemsida www.hurtigrutenresan.se kan du logga in och beställa dryckespaket, utflykter samt läsa mer om din bokade resa. Du klickar då på ”Min sida” och följ anvisningarna.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Incheckningstid står i din kryssningsbiljett. Du bär själv ombord ditt bagage på fartyget (kan variera beroende på sträcka) och checkar in i terminalen eller direkt ombord på fartyget beroende på vilken hamn påstigningen är. Gäster ombedes ej ta med mer bagage än vad man själv kan bära.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten på utvalda fartyg. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet eller meddelas ombord.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Ombord på Hurtigrutens fartyg är det ledig och informell klädsel som gäller. Ta med kläder efter väder.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I receptionen finns det dagsprogram att hämta för den som vill veta vad som händer ombord på fartyget under dagen. På expeditionskryssningar får du även information samt föreläsningar om dagens landstigningar. Ombord finns en reception där kan du få svar på frågor.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har europeiska uttag för 220V. Hårtork finns i de flesta hytter, alternativt finns det att låna i receptionen. På alla fartyg finns tvättrum med tvättmaskin, torktumlare och strykjärn att använda mot kostnad.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På vissa fartyg finns tillgång till WiFi och du kan då mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone.

Hur stora är hytterna?

Storlek på hytten kan variera beroende på vilken kategori du har valt och vilket fartyg du kryssar med. På de äldre fartygen är hytterna oftast väldigt små och det är vanligt med våningsängar.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Det gäller alla hytter även på balkongen, samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

Du får ej konsumera medhavd alkoholhaltig dryck ombord, detta förvarar fartyget till kryssningens slut då detta återlämnas. Det är tillåtet att ta ombord max två flaskor alkohol (totalt 1,5 l) som receptionen förvarar till det att du checkar ut. Åldersgränsen för att konsumera alkoholhaltig dryck ombord i restaurang och bar är 18 år för vin och öl samt 20 år för övrig alkoholhaltig dryck.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Vid incheckning registrerar du ett betalkort som kopplas till din hyttnyckel och på så sätt kan du välja att sätta upp alla kostnader på ditt hyttkonto.
Du kan välja själv om du önskar betala för varje kostnad direkt när kostnaden uppstår eller om du vill sätta upp kostnaden på ditt hyttkonto som sedan debiteras när du kliver av. På expeditionskryssningar sätts alla kostnader upp på ditt hyttkonto. Betalkortet som kopplas till ditt hyttkonto måste ha minst 3 månaders giltighet.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

Ombord på Hurtigrutens fartyg längs med den norska kusten är det ej kutym att ge dricks. Önskar gäster visa uppskattning till servicepersonalen för bra service finns kuvert i restaurangen. På expeditionskryssningar är det inte heller ett krav att lämna dricks, men här rekommenderas att lämna ca 9 EUR/70 NOK per person och dag. Oavsett hur mycket man väljer att lämna i dricks fyller man i en blankett i hytten och lämnar till receptionen två dagar före resans slut som sedan debiteras på hyttkontot, alternativt via drickslådor på fartyget.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

På resor längs norska kusten som är minst 5 dygn ingår helpension i kryssningspriset. På expeditionskryssningar ingår helpension oavsett längd. Är du osäker på vad som gäller hänvisar vi till din bekräftelse eller reserådgivare. Frukost, lunch och middag serveras i buffétrestaurangen ombord.

Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Hurtigruten gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Specialkost måste meddelas rederiet minst 2 veckor innan avresa. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Dryck

Generellt så tillkommer all dryck i kostnad under din kryssning. På vissa sträckor ingår vinpaket till middagen beroende på vilken hytt och biljett du har bokat, detta ser du i din bekräftelse. Vinpaket och andra dryckespaket kan även bokas på innan din resa samt ombord på fartyget (gäller ej på alla rutter).

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Hurtigruten är underhållningen det som händer utomhus, på däck och på land. Djur och natur står i fokus.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym, kurser och föreläsningar. Från och med 1 april 2018 finns det ett ”expeditionsteam” som arrangerar föreläsningar och en del andra aktiviteter kostnadsfritt ombord på alla fartygs längs den norska kusten förutom MS Lofoten och Vesterålen.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen, speciellt eftersom själva upplevelsen med Hurtigruten är naturen utanför fartyget. Hurtigruten anordnar en rad minnesvärda utflykter. Dessa kan förhandsbokas online på rederiets hemsida se under utflykter eller via Min Sida, senast två veckor innan avresa. Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt. Landstigningar på expeditionskryssningar ingår i resans pris, vissa utvlada utflykter kan tillkomma i pris. Bra att veta är att de flesta landstigningar på en expeditionskryssning kan vara ansträngande och underlaget kan vara ojämnt, vilket innebär att man bör vara i fysisk god form.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

På utvalda avgångar ombord på MS Trollfjord, MS Finnmarken och MS Midnatsol finns ”Young Explorers”-program för barn i åldern 7-13 som ger djupare inblick i olika ämnen såsom djurliv, historia, berömda upptäckare och lokal mat. Från den 1 april 2018 finns ”Young Explorers”-programmet endast ombord på MS Finnmarken. Ombord på MS Trollfjord, MS Midnatsol, MS Finnmarken, MS Richard With, MS Kong Harald, MS Nordlys och MS Vesterålen finns det ett litet lekområde för barn.

Åldersgräns på kryssning?

På resor längs den norska kusten är det ej någon åldersgräns för medföljande barn. På expeditionskryssningar kan åldersgränsen variera och för expeditionskryssningar till exempelvis Antarktis får barn under 5 år ej medfölja, vänligen hör med Globetrotter för ytterligare information. På vissa expeditionskryssningar med Hurtigruten krävs det att man har en ifylld hälsodeklaration underskriven av en läkare med sig när man kliver ombord, detta skickas i god tid innan avresa.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Ställs det formella krav på hälsotillstånd?

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta. På vissa expeditionskryssningar med Hurtigruten krävs det att man har en ifylld hälsodeklaration underskriven av en läkare med sig när man kliver ombord, detta skickas i god tid innan avresa.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

Minst en person i besättningen är utbildad i första hjälpen men ingen läkare eller vårdutbildad personal finns ombord på resor längst norska kusten. På expeditionskryssningar finns läkare ombord. Viktigt är att se över sin reseförsäkring om akut vård skulle behövas då det finns begränsade vårdfaciliteter ombord och du är stundtals är långt från land och eller sjukhus.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Hurtigrutens fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder, men man bör veta att hytterna ofta är små till ytan. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Hurtigrutens personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga samt med höga trösklar. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol och man bör vara i fysisk god form att kunna ta sig i och ur de mindre båtarna. Hissar finns endast på vissa fartyg. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

De flesta bär själva av deras bagage från fartyget, detta kan dock variera beroende på sträcka och resrutt.

Till Toppen

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.