Bra att veta när du kryssar med

Fred Olsen

Inför din kryssning

Online Check-in

Tillsammans med din bokningsbekräftelse får du ett formulär som du fyller i och returnerar till Globetrotter. Det finns också möjlighet att fylla i uppgifterna på Fred Olsens hemsida www.fredolsencruises.com i sektionen My Cruises. Där kan man också t ex boka utflykter.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Fred Olsens personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alternativt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte badkläder, necessär, eventuella mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.

Ha dina resehandlingar och pass tillhands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett Cruise Card som du behåller under hela resan - det fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. I din hytt finner du ett så kallat Restaurant Seating Card där ditt bordsnummer och din middagstid framgår. Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes resesällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den varmare luften utomhus. Under varje kryssning arrangeras minst en galamiddag då en elegantare klädsel krävs. I det dagliga nyhetsbrevet ges förslag på passande klädsel till dagens aktiviteter, ledig eller formell. Ledig klädsel (casual) för kvällsbruk innebär fritidsskjortor och byxor för män och byxor och topp, klänning eller kjol och blus för kvinnor. Vid formell klädsel (formal) gäller cocktail- eller aftonklänning för kvinnor och kostym och slips eller smoking för män. I vissa fall förekommer även temakvällar (information om dessa ges i kryssningsbiljetterna).

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har uttag för både 110 och 220V. Du får själv ta med de adapters du eventuellt behöver. Adapter kan behövas för vissa uttag, ta med en egen multiadapter eller hyr ombord (obs i mån av tillgång). Hårtork finns i alla hytter. Tvätt och strykning finns mot avgift. Fartyget har också en klädtvätt (laundrette, där man tvättar själv) inklusive strykmöjligheter. För mer information och priser fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone alternativt använda en av datorerna i internethörnan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen, samt alla restauranger och teatrar. På Fred Olsens fartyg tillåts ingen rökning inomhus. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

Hos Fred Olsen är minimiåldern för att dricka alkoholhaltiga drycker 18 år. Endast alkohol inhandlad ombord i fartygets barer och restauranger får konsumeras. Inhandlar man alkohol iland måste denna lämnas till fartygets personal för förvaring fram till kryssningens slut. Alkohol och tobak för att ta hem kan beställas via ett formulär som finns i hytten.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system; du får ett cruise card som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard och Diners). På kreditkort tillkommer ett valutapåslag med 1,5% (inget tillägg på debitkort). Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag från det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är brittiska pund. På fartyget finns möjlighet att köpa olika valutor (obs begränsade belopp). Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

När du kryssar med Fred Olsen tillkommer dricks till restaurang- och hyttpersonal i kryssningens pris med för närvarande Ca 6 pund per person och dag.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker (bordsvatten, te och kaffe) ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar till middag och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidiga eller den sena sittningen. Det går också att ange önskemål för bordsstorlek (ingen garanti). Vid köp av en kryssning till vissa specialpriser kan man inte förboka sin önskade middagstid utan detta meddelas ombord. Alternativt kan man då mot en avgift få förboka önskad tid.

Buffetrestauranten håller öppet kvällstid och ibland ordnar man här temabufféer (bord förbokas ombord då dessa brukar vara mycket populära). Frukost serveras normalt mellan 07:15-10:00 i någon av huvudrestauranterna samt i buffetrestauranten. Lunch mellan cirka 12:00-14:00 i någon av huvudrestauranterna samt i buffetrestauranten. Room service- kontinental frukost och under resten av dagen lättare snacks utan kostnad. Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Fred Olsen Cruises gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Drycker – priserna är ungefär som iland i England, ingen serviceavgift tillkommer. Det finns också möjlighet att boka ett dryckespaket som f n kostar 19 pund per person och dag (dyrare på kortkryssningar). Detta bokar man samtidigt som man bokar sin kryssning, innan man bekräftar och betalar in sin handpenning. Alla hytter har en vattenkokare för att kunna göra te och kaffe.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Fred Olsen Cruises erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på underhållning kan vara scenshower, levande musik, komedishow. Det finns också några spelbord för Blackjack och roulett. Alla fartygen har också ett spelrum (för t ex bridge och olika sällskapsspel).

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Fred Olsen Cruises anordnar en rad minnesvärda utflykter. Dessa kan förhandsbokas online på rederiets hemsida via My Cruises. Cirka sex till åtta veckor innan avgång skickar Fred Olsen ut ett häfte med information om utflykterna per post direkt till din hemadress. Där medföljer ett bokningsformulär som du fyller i och skickar in direkt till rederiet på angiven adress/fax. Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt. För den som önskar gå iland på egen hand erbjuds ofta en så kallad Treasure Hunt (skattjakt efter karta till en mindre kostnad).

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

I de fall då det är många barn ombord ( till exempel vissa skolov-veckor) har man en barnklubb. Det finns ingen barnvaktsservice ombord på Fred Olsens fartyg.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för läkarbesöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Fred Olsens fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Fred Olsen Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer som gravid för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen