Seabourn runt Kanarieöarna, Madeira, Marocko och Medelhavet

I november 2018 kryssade vår kollega Ivar med Seabourn runt Kanarieöarna, Madeira och Marocko. Seabourn är ett femstjärnigt rederi som håller högsta klass, nedan kan du läsa om Ivars resa.

Berätta om resans upplägg:
Vår kryssning med Seabourn startade i Barcelona och avslutades i Lissabon. Vi fick dels tre intressanta storstäder som Barcelona, Malaga och Lissabon och sedan verkliga orienten i Tanger och Casablanca. Spännande att vi kom till båda dessa städer och kunde jämföra dem och finna att Tanger fortfarande har mycket gammal mystik kvar. Att sedan få besöka Kanarieöarnas minst kända öar som La Gomera och La Palma blev en stor upplevelse där speciellt La Palma utmärkte sig som kanske den vackraste kanarieön i mitt tycke. Vi fick också stora naturupplevelser på Lanzarote, Teneriffa och Madeira samt avslutningsvis ett titt på Portimao på Algarvekusten med dess fina stränder. Då jag är mycket förtjust i sardiner så besökte jag världens enda sardinmuseum inrymt i en gammal konservfabrik – så intressant!

Kryssningens resrutt: Barcelona – Tanger – Casablanca – Lanzarote – La Gomera – La Palma – Teneriffa – Madeira – Portimao – Lissabon

Vad var bäst under resan?
Mycket behaglig och synnerligen avkopplande kryssning. Fartyget är fantastiskt väl underhållet – allt är tip top. Knappast några utrop i högtalarsystemet ombord ger en lugn atmosfär. Spännande besök i små hamnar, som är lite av Seabourns specialiet. Obegränsat med kaviar och tillbehör samt champagne Nicolas Feuilatte. Man kan välja mellan ett 15-tal bra viner som ingår i All Inclusive-priset.

Vilka passar kryssningen för?
Alla som vill har en lugn stämning ombord och lagom formell kryssning. En kväll i veckan klär man upp sig och övriga kvällar är det ”elegant casual”. Kryssningen appellerar till äldre, kulturintresserarde människor, som vill uppleva ovanliga platser i ett behagligt tempo.

Vad såg du för djur och natur?
Vi besökte många ovanliga platser som man knappast kommer till annars såsom, Tanger, Casablanca, Lanzarote, La Gomera, La Palma och Madeira. Naturen är dramatisk på dessa öar och vegetationen växlar mycket från ökenlandskap till subtropisk växtlighet och många öar har en spännande afrikanskinspirerad arkitektur.

Hur spenderade ni tiden ombord när du inte var iland?
Programmet ombord är inte så omfattande men erbjuder destinationsföredrag, danslektioner, matlagningsdemonstrationer, frågesport, pianounderhållning och Cruise Directorns dagliga kaffestund, där man kan tala om allt mellan himmel och jord.

Hur var hytterna?
Hytterna är ovanligt stora och vår balkonghytt var hela 34 kvm samt en stor balkong med trägolv till detta. Sköna sängar och ett stort badrum med dubbla handfat. Bekväm soffa och bord samt TV med ett 10-tal kanaler. Mycket välisolerade hytter.

På en resa som denna vill man se mycket, hur fungerar det med utflykter under resans gång?
Man betalar för de utflykter man vill deltaga i och dessa kan bokas antingen i förväg på rederiets hemsida eller ombord. De är bra upplagda med duktiga guider. Det finns även ett urval av lite ovanliga utflykter i varje hamn. Man kan även boka en privat bil med guide i varje hamn genom rederiet om man inte föredrog att hyra en egen bil för helt individuella utflykter

Har du några tips för de som ska åka på en liknande kryssning?
Kom gärna med höga förväntningar då de blir lätt infriade. Servicen är mycket behaglig och professionell. Maten håller hög klass hela tiden i stora restaurangen och jag vill även rekommendera specialrestaurangen Thomas Keller´s The Grill, där man har en suverän service och ett mycket bra kök för cirka 40 personer varje kväll. Man måste beställa bord till denna restaurang i förväg på rederiets hemsida och man kan t.o.m. äta där flera gånger om man frågar ombord. Den kostar inget extra. Thomas Keller är USA:s enda trestjärniga Guide Michelinkock med berömda restauranger som The French Laundry i Napa Valley och Per Se i New York. Buffé restaurangen erbjuder bord ute eller inne och till middag är det á la carte där. Man kan numera även äta vid poolen utomhus varje kväll där man dukar upp trevligt och har en helt egen meny där.