Bra att veta när du kryssar med

Star Clippers

Inför din kryssning

För att du ska kunna få dina biljetter så kräver Star Clippers att du lägger in dina passageraruppgifter på deras hemsidaFör att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.

Gå in på:
https://www.starclippers.com/eu
Klicka på ”My Cruise”
Logga in med efternamn och bokningsnummer.
Klicka på namnet på personen du vill fylla i uppgifter för. Fyll i alla fält och klicka "next", forsätt med detta tills du når sista sidan, där klickar du "Save" för att spara all information.

Notera att du ej kan skriva å/ä/ö, istället skriver du aa, ae eller oe.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.
När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Star Clippers personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt.Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, eventuella mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.

Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett passerkort som du behåller under hela resan, detta fungerar som legitimation varje gång du kliver av eller ombord fartyget. Du kommer även få en separat nyckel till din hytt.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den varmare luften utomhus. Till kvällen rekommenderas ledig klädsel, det innebär t ex fritidsskjorta och byxor för män, byxor och topp, klänning eller kjol och blus för kvinnor. Under varje kryssning ordnas en Kaptensmiddag då en lite elegantare klädsel rekommenderas, t ex. en kavaj eller långklänning. Smoking eller kostym med slips behövs inte. I det dagliga nyhetsbrevet står det vilken klädsel som rekommenderas.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Fartyget Royal Clipper har elektriska uttag med 220V i varje hytt. På fartygen Star Clipper och Star Flyer har alla hytter uttag med 110V. Det finns endast ett fåtal uttag ombord på dessa fartyg som har 220V, fråga personalen ombord var dessa finns. Vi rekommenderar att du själv tar med de adapters du eventuellt behöver. Det går att låna adapters ombord mot en depositionsavgift. Observera att det finns ett begränsat antar adapters för utlåning. Hårtork finns i alla hytter och klädtvätt finns tillgängligt mot avgift. Ej kemtvätt. För mer information och priser, fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i internethörnan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

Åldersgränsen för köp av alkoholhaltiga drycker är 18 år. Det är inte tillåtet att ta ombord alkohol för att bruka under resan. Alkohol som köpts iland tas omhand av personalen och lämnas åter till dig när du checkar ut.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system. Vid ombordstigning registrerar du ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard och American Express) som kopplas till din hytt. Allt du köper ombord sätts upp på din hytt och kostnaden dras på ditt registrerade kort i slutet av din resa. Är ni fler i hytten kan ett konto skapas för varje passagerare. Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Valutan ombord är Euro.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

På Star Clippers ingår inte dricksen i kryssningspriset. I slutet av kryssningen får du en blankett till din hytt där du själv kan bestämma hur mycket dricks du vill ge till servicepersonalen ombord. Det är rekommenderat att ge 8 Euro per dag.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Det finns en restaurang ombord som serverar både frukostbuffé, lunchbuffé och a la carté middag.Frukostbuffé serveras vanligtvis mellan kl 8:00 - 10:00. För den morgonpigga finns en enklare frukost uppdukad redan kl 06:30. Lunchbuffén serveras mellan kl 12:00 - 14:00 i restaurangen. Varje eftermiddag serveras snacks ute på däck vid Tropical bar. På kvällen serveras en a la carté middag i restaurangen. Det är öppen sittning mellan kl 19:30 - 22:00.

Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Star Clippers gör sitt bästa för att tillgodose dina behov. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Star Clippers erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Exempel på underhållning kan vara lekar, levande musik, filmvisning, enklare kurser i navigering och sjöfart, föredrag om destinationer och fartygens historia. I dagsprogrammet står det vad som händer under dagen.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, träningspass, bibliotek, snorklingsturer och föreläsningar. Star Clippers fartyg har ett vattensport-team som lånar ut bland annat kajaker, vindsurfingbrädor, stand up paddle boards, laserbåtar och snorkelutrustning. Det finns även möjlighet att åka vattenskidor. Dessa aktiviteter ingår i kryssningspriset. Observera att vissa vattenaktiviteter kan komma att ställas in på grund av restriktioner på resmålen.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Star Clipper anordnar en rad minnesvärda utflykter. Utflykterna bokas ombord. Observera att utflykter kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

På Star Clippers är barn och ungdomar varmt välkomna men det finns inga särskilda faciliteter eller barnklubbar för just barn och ungdomar. Star Clippers har ingen lägre åldersgräns.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med kvalificerad sjukvårdspersonal. Du betalar själv kostnaden för besök samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Star Clippers fartyg är inte anpassade för dig som har rörelsehinder. Det finns många trappor och inga hissar ombord.Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Detta måste meddelas i samband med bokning. Star Clippers förbehåller sig rätten att neka en person att resa, om personen enligt deras uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen