Bra att veta när du kryssar med

Royal Caribbean

Inför din kryssning

Online Check-in

Royal Caribbean rekommenderar dig att lägga in dina passageraruppgifter på deras hemsida för en snabbare incheckning. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står
Gå in på:
www.royalcaribbean.se
Klicka på ”Meny” och därefter ”Checka in online” längst upp till höger Gå in på: ”Klicka här för att börja Online check-in” och logga in med hjälp av rederiets referens, namn, fartyg och avresedatum. På sista sidan kan du fylla i ditt kreditkort i förväg om du så önskar, men väljer du att istället meddela det när du checkar in på fartyget så går du bara längst ned och väljer ”save and continue”. Gör en utskrift av ditt ”SetSail pass” när allt är inlagt, ta med detta till incheckningen. (notera att alla fält märkt * måste fyllas i.
Man kan ej skriva å/ä/ö utan använder aa, ae eller oe. Där systemet säger – ”Please select a State” – där klickar du på ”Not applicable”). Om du ej har möjlighet att göra detta senast fyra dagar före avresan så får du lämna dessa uppgifter i samband med din ombordstigning.

På rederiets hemsida www.royalcaribbean.se kan du också logga in och beställa dryckespaket, utflykter, spabehandlingar, reservera bord på specialrestauranger m.m. Gå in via ”Meny”, vidare ”Planera din kryssning” och sedan ”Cruise planner” (du länkas till den amerikanska sidan där du får skapa ett konto och logga in för att kunna boka).

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Royal Caribbeans personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, ev mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.

Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett Sea Pass som du behåller under hela resan - det fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. På ditt Sea Pass anges också var huvudrestaurangen ligger och vilket bordsnummer du har vid måltiderna. Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

På varje kryssningsrutt genomförs en obligatorisk säkerhetsövning (Muster drill) för gäster och besättning. Denna äger rum senast 60 minuter innan fartyget har lämnat avresehamnen. Säkerhetsövningen genomförs huvudsakligen på engelska. Det är viktigt att du känner till alla nödsignaler och vet hur du ska agera och var du ska möta upp om en nödsituation uppstår.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

För kryssningslivet ombord behöver du packa fritidskläder att ha på dagen och lite finare kläder för kvällen. Vid "Formal Night" (normalt 2 kvällar på en 7-dagarskryssning) har män kostym eller smoking och kvinnor har cocktail- eller aftonklänning/snyggare byxdress. Övriga kvällar gäller ”Casual” eller ”Smart casual”, t ex skjorta/kavaj och långbyxor för män och klänning, byxa och topp eller kjol och blus för kvinnor. I dagsprogrammet för följande dag anges vilken klädkod som gäller.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har eluttag för både 110 och 220 V. Alla hytter har en hårtork. Tvättservice och strykning erbjuds mot avgift.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i internethörnan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på Royal Caribbeans fartyg är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka. Cigarr och pipa är endast tillåtet att röka på anvisade platser på yttre däck.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. På Royal Caribbeans privata destinationer är åldersgränsen för alkoholhaltiga drycker 21 år. Det är tillåtet att ta ombord max två flaskor vin á 750 ml/hytt vid ombordstigning på avresedagen. Drycken måste förvaras i handbagaget och får endast intas i hytten och i vissa restauranger (då mot en s k korkavgift). Vid köp av alkohol i taxfreebutik ombord eller i land så tas detta omhand och levereras till din hytt den sista dagen på kryssningen.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Royal Caribbeansfartyg har ett kontantfritt system (Sea Pass) som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners och American Express). Du får ditt Sea Pass-kort vid incheckningen på fartyget (se ovan). Dagen innan du checkar ut från fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är USD. På fartyget finns en uttagsautomat (avgift ca 5USD per uttag). Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

När du kryssar med Royal Caribbean så ingår dricks till restaurang- och hyttpersonal i kryssningens pris. Vill du ändå uppmärksamma extra bra service är du välkommen att göra det direkt på plats (i valuta USD). För skönhetsbehandlingar och enskilda dryckesbeställningar tillkommer en obligatorisk serviceavgift (18 %) som noteras på ditt Sea Pass-konto. Vid köp av dryckespaket före avresa inkluderas serviceavgiften i priset.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidigare eller den senare sittningen. Vill du vara mer flexibel väljer du "My Time Dining”, här väljer du själv när du vill äta din middag (mellan specificerade tider), om du vill undvika att behöva vänta på bord kan du även förboka My Time-tid på rederiets hemsida i förväg. Detta görs via Cruise Planner (se under stycket ”online registrering”).” . Önskemål kan inte garanteras men man gör sitt bästa för att tillgodose dessa. Tider för måltider varierar beroende på kryssningsrutt.

Vanliga tider för huvudrestaurangen är:
Frukost: Fri sittning 07:30–11:00
Lunch: Fri sittning 12:00–13:30
Middag: Två sittningar. Tidpunkterna varierar.

Vill du ha mer flexibla tider och även ha möjlighet till mer informell klädsel, så serveras frukost, lunch och middag också på andra platser. Se dagsprogrammet ombord för aktuella tider och platser. Rumsservice erbjuds dygnet runt. Kontinental frukost serveras vid förbeställning till hytten mellan kl. 07.00-10.och ingår i kryssningens pris. För övriga beställningar för rumsservice tillkommer en serviceavgift på ca 8 USD/beställning. För gäster i Grand Suite eller högre kategori ingår rumsservice i kryssningens pris. Vissa specialrestauranger ingår i kryssningens pris, andra är mot ett tillägg (cirka USD 20-40/person). Du kan förhandsboka bord i de flesta av specialrestaurangerna. Om du har behov av specialmat eller är allergiker behöver du uppge detta när du bokar kryssningen.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Royal Caribbean erbjuder man ett stort och varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på underhållning kan vara scenshower, filmvisningar, levande musik, komedishow, casino.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen.Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

Få ut mesta möjligt av de spännande destinationer som du besöker och följ med på en utflykt. Säkra dig om att få plats och förhandsboka din utflykt online (det kan göras senast fyra arbetsdagar före avresa). Du bokar online på www.royalcaribbean.se vidare under ”Meny” och ”Planera din kryssning” där du kommer in på rederiets amerikanska sida ”Cruise planner”. Utflykterna kan också bokas ombord i mån av plats. Observera att tider för utflykterna kan förändras och att utflykter kan ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

Detta är ett rederi för barnfamiljer. Adventure Ocean arrangerar roliga aktiviteter för barn i alla åldrar. För de allra yngsta, från sex månader upp till tre år, måste en förälder vara med. Barn som är fyllda tre år och deltar utan förälder måste vara blöjfria. De flesta aktiviteter ingår men vissa kostar en slant. Tänk på att alltid ha uppsikt över ditt barn. Vissa delar av fartyget har en åldersgräns, till exempel solarium och casino.

Resesäng finns att låna mot förfrågan (sängkläder, täcke och kudde medtas själv). Notera att inte alla hytter har plats för en resesäng. Barn som är yngre än sex månader får inte bokas på en kryssning. Barnvakt i hytten kan bokas och betalas på plats i mån av plats, för barn som är minst 12 månader gammal. Notera att barnmat, blöjor och hygienartiklar för bebisar inte finns att köpa ombord.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för besöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Av säkerhetsskäl måste du i medicinskt- och fysiskt hänseende vara i form att resa och försäkra dig om att resan inte utgör fara för dig eller andra. Har du behov som kan kräva läkarvård under resan eller på annat sätt kan påverka din kryssning, måste du vid bokning tydligt och skriftligen informera om detta. Vissa fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Royal Caribbeans personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor. Oavsett hur långt gången din graviditet är så måste du kunna uppvisa ett skriftligt intyg på engelska från din läkare. Intyget ska bekräfta hur långt framskriden graviditeten är samt att du är i god form och att din graviditet inte innebär någon förhöjd hälsorisk för dig.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.