Bra att veta när du kryssar med

Princess Cruises

Inför din kryssning

Online Check-in

Alla kryssningspassagerare som skall resa med Princess Cruises måste lägga in sina passageraruppgifter på rederiets hemsida. Observera att vi inte får några biljetter om rederiet saknar denna information. För att göra detta behöver ni rederiets bokningsreferens som ni finner på er bokningsbekräftelse, under hyttkategori och hyttnummer.

Gå in på:
www.princess.com
Klicka på Booked guests och klicka på underfliken My booking (cruise Personalizer)
Logga in med förnamn, efternamn, födelsedatum samt rederiets bokningsreferens.
Klicka på Guest check-in och sedan Guest information.
Skriv därefter in alla era personuppgifter, när ni kommer till state så skriver ni ”not applicable” eller ”N/A” om ni bor i Sverige. Detta gäller även under stycket emergency contact där man också ska ange stat. Välj ”save and continue” för att spara ned uppgifterna i varje sektion, innan du slussas vidare till nästa.

Notera att inte använda å/ä/ö utan aa, ae, oe eller bindestreck vid dubbelnamn, skriv allt ihop istället. De obligatoriska sektionerna är Personal information, Emergency contact och Travel Document. Om ni lägger in kreditkortsuppgifterna så får ni era boarding pass och rederiets bagagetaggar tillsammans med biljetten, detta är frivilligt, annars sköts detta i hamnen.
Kontrollera att alla nödvändiga uppgifter är korrekt inlagda genom att klicka på Guest check-in och kontrollera att det står Complete på Guest information.

Ni kan också på denna sida läsa om och förboka utflykter under ”Excursion reservations” och även skriva in speciella önskemål, om ni inte redan har meddelat Globetrotter dessa (under ”Medical & dietary requests”)

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Princess Cruises personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alternativt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, eventuella mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.

Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett Cruise Card som du behåller under hela resan - det fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. På ditt Cruise Card anges också var huvudrestaurangen ligger och vilket bordsnummer du har vid måltiderna. Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den varmare luften utomhus. Under varje kryssning arrangeras minst en galamiddag då en elegantare klädsel krävs. I det dagliga nyhetsbrevet ges förslag på passande klädsel till dagens aktiviteter, ledig eller formell. Informell klädsel (smart casual) för kvällsbruk innebär fritidsskjortor och byxor för män och byxor och topp, klänning eller kjol och blus för kvinnor. Vid formell klädsel (formal) gäller cocktail- eller aftonklänning för kvinnor och mörk kostym och slips eller smoking för män. I vissa fall förekommer även temakvällar.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har uttag för 110v/amerikanskt uttag och de flesta fartyg har minst ett 220v/europeiskt uttag. Då detta kan variera mellan fartygen gör du dock säkrast i att själv ta med de adapters du eventuellt behöver för elektronik som inhandlats i Skandinavien. Hårtork finns i alla hytter och klädtvätt, kemtvätt och strykning finns tillgängligt mot avgift. För mer information och priser, fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i internethörnan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen, samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

Åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker ombord på Princess Cruises fartyg är 21 år. Det är tillåtet att ta ombord en flaska vin per person för konsumtion i hytten. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord så levereras detta till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system; du får en Ocean Medallion (hette tidigare Cruise Card) som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners och American Express). Du får din Ocean Medallion vid ombordstigningen på fartyget. Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är USD.
Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.
Ni kan läsa mer om Medallion på rederiets hemsida Ocean Medallion

Hur ser drickssystemet ut ombord?

Under kryssningen kommer besättningsmedlemmarna att ge dig en utmärkt service. För att göra det rättvist kommer ett automatiskt dricksbelopp debiteras ditt hyttkonto, beloppet gäller per person och dag. Detta belopp fördelas mellan hela servicepersonalen (hytt, restaurang, kökspersonal osv).
•16 USD (för kategori: insideshytt, utsideshytt och balkonghytt)
•17 USD (för kategori minisvit och club class)
•18 USD (för kategori svit)

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidigare eller den senare sittningen.

Tider för måltiderna varierar beroende på kryssningsrutt. På många fartyg kan man numera även välja s k öppen sittning (Anytime dining) då man kan äta när man vill mellan vissa tider (för tider se dagsprogrammet i din hytt). På varje fartyg erbjuder Princess Cruises ett brett utbud av informella måltidsmöjligheter, från buffétrestaurang till pizzeria. Kontinental frukost serveras på beställning i hytten mellan klockan 07.30 och 09.30. Rumsservice från en mindre meny erbjuds dygnet runt. Vissa rätter får man betala för, detta står angivet i menyn. Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Princess Cruises gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Princess erbjuder olika dryckespaket, dessa ska förbokas minst 7 dagar innan avresa. Logga in på rederiets hemsida på cruise personalizer princess.com
Läs mer om vad som ingår här

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Princess Cruises erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på underhållning kan vara scenshower, filmvisningar, levande musik, komedishow, casino etc.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Dessa kan förhandsbokas online på rederiets hemsida via Cruise Personalizer fram till 2 veckor innan avresa. Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

Ombord på Princess Cruises erbjuds aktiviteter och faciliteter för barn i alla åldrar. Dessa program ingår i kryssningspriset om inte annat anges. Med Princess barn- och ungdomsprogram blir familjesemestern till en oförglömlig upplevelse för barnen. På alla fartyg (förutom Pacific Princess) finns ett komplett barn- och tonårscenter. Där finns allt som de yngre gästerna kan önska sig; från rit- och pysselhörn, spelbord, videofilmer och dataspel till en barnpool. Ombord på Pacific Princess erbjuds barnpassningsprogrammet när minst 20 barn finns bland passagerarna.

På nästan alla fartyg (förutom Pacific Princess) erbjuder Princess Cruises barnpassning för barn mellan 3 och 12 år mellan kl 22-01. Barnen passas i grupp. Kostnaden är 5 USD per timme och barn. Kostnaderna belastar kundens hyttkonto och måste förbokas. Playstation 2, filmer, karaoke, storbildsskärmar, kortspel, bordtennis och musikanläggningar är bara några exempel på det stora utbudet i Princess Cruises ungdomscenter.

På Grand och Golden Princess kan ungdomarna till och med koppla av i ett eget privat bubbelbad och på ett eget soldäck. Rederiet erbjuder också en mängd aktiviteter för denna åldersgrupp: Dansparty, t-shirt-målning, sporttävlingar, karaoke och talangjakt, kasinokvällar, pizzaparty, alkoholfria drinkar, Hip Hop-kurser och särskilda middagar. Tonårscenter finns inte på Pacific Princess.
Barnmat kan förbeställas i förväg, för kryssningar i USA senast 35 dagar innan samt övriga destinationer senast 65 dagar innan avresa.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för besöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Princess fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Princess Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen