Bra att veta när du kryssar med

Norwegian Cruise Lines

Inför din kryssning

Online Check-in

Norwegian Cruise Line rekommenderar dig att lägga in dina passageraruppgifter på deras hemsida för en snabbare incheckning. Detta kan du göra fram till två dagar innan kryssningen startar. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står

Gå in på:
www.ncl.eu och klicka på “Get ready for the cruise”, “Online check in” samt “Create a new account”
Nu ska du aktivera ditt eget konto hos NCL ( My NCL) genom att fylla i alla uppgifter som efterfrågas. OBS! När du får frågan ”Do you have a cruise reservation” – fyll i fartyg, datum för kryssningen samt rederiets reservationsnummer, då kopplas din bokade kryssning till ditt konto.
När du är klar med ditt konto så går du tillbaka in på ”Online check in” och ”Log in”, där loggar du nu in med ditt valda användarnamn samt lösenord.
Nu kan du lägga in dina passageraruppgifter men även förboka till exempel specialrestauranger, shower, spabehandlingar.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Norwegian Cruise Lines personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, ev mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska. Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett cruise card som du behåller under hela resan - det fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes resesällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den varmare luften utomhus. Kvällstid rekommenderar vi ledig klädsel (casual) t ex skjorta och byxor för män och byxor och topp, klänning eller kjol och blus för kvinnor. För de som gillar att klä upp sig kvällstid går detta givetvis också bra, men det är inte något krav. I vissa fall förekommer även temakvällar. Ombord på Norwegian Cruise Line förekommer inga formella kvällar.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

De flesta hytter har uttag för både 110 och 220V (kan skilja sig på olika fartyg). Vi rekommenderar att du tar med adapter. Hårtork finns i alla hytter och klädtvätt, kemtvätt och strykning finns tillgängligt mot avgift. För mer information och priser, fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i internethörnan.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen, samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. På Norwegian Cruise Lines privata destinationer är åldersgränsen för alkoholhaltiga drycker 21 år. Det är ej tillåtet att ta med medhavd dryck och konsumera ombord med undantag för vin då korkavgiften är från 10 USD per flaska. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord så levereras detta till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system; du får ett cruise card som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners och American Express). Du får ditt cruise card vid ombordstigningen på fartyget. Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen. Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är USD. På fartyget finns en uttagsautomat (avgift ca 5USD per uttag). Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder. Från och med den 1 februari 2024 är det inte längre möjligt att betala med EUR eller valutaväxla ombord. Samtliga valutaväxlingar behöver därför ske innan ombordstigning.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

Dricks tillkommer med en kostnad av 20-25 USD per person och dag, beroende på vald hyttkategori. För gäster boende i The Haven-sviter eller Suite är kostnaden för dricks 25 USD per person och dag. För gäster boende i övriga hytterkategorier är kostnaden för dricks 20 USD per person och dag. Dricks betalas av samtliga gäster över 3 år. För dryck och skönhetsbehandlingar tillkommer ett obligatoriskt servicetillägg (cirka 20 %) som noteras på ditt hyttkonto.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer.

Huvudrestaurangen har fri sittning och önskar du boka bord i huvudrestaurangen kan du endast göra detta ombord. Tider för måltider varierar beroende på kryssningsrutt. Önskar du äta middag i någon av specialrestaurangerna kan du förboka bord på rederiets hemsida (My NCL) innan du reser eller ombord på fartyget (i mån av plats). Kostnad för specialrestaurangerna tillkommer (vissa har ett fast pris och andra tar betalt och dessa rekommenderar vi att förboka då dessa är väldigt populära. Rumsservice från en mindre meny samt att beställa frukost till din hytt erbjuds mot kostnad. Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Norwegian Cruise Line gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi. * Vänligen observera att du på kryssningar med avresa 1 juli 2020 - 9 januari 2021 ej kan förboka middagar eller underhållning innan avresa.

Ingår dryckespaket?

Genom att köpa till Free at Sea kan du ta del av dryckespaket, wifi, specialrestauranger och utflyktspaket, läs mer nedan under avsnittet Free at Sea.

Till Toppen

Free at Sea

Helpension ingår
När du kryssar med Norwegian Cruise Line ingår helpension. Detta innebär att frukost, lunch, middag och enklare måltidsdryck som juice, kaffe och te ingår i priset.

Du kan köpa till Free at Sea som ger dig extra fördelar som dryckespaket, WiF, middagar i specialrestauranger samt rabatt på utflykter. Priset beror på kryssningens längd och när kryssningen bokades. Free at Sea måste köpas till minst 4 veckor före avresa.

Kostnad för Free at Sea

För bokningar som är bokade från och med 5 december 2023:
3-5 nätter: 149 euro per person
6-8 nätter: 199 euro per person
9-11 nätter: 249 euro per person
12-14 nätter: 299 euro per person
15-17 nätter: 349 euro per person
18-20 nätter: 399 euro per person
21+ nätter: 449 euro per person

För bokningar som är bokade till och med 4 december 2023:
3-5 nätter: 99 euro per person
6-8 nätter: 149 euro per person
9-11 nätter: 199 euro per person
12-14 nätter: 249 euro per person
15-17 nätter: 299 euro per person
18+ nätter: 349 euro per person

För bokningar som är bokade till och med 10 november 2022 och har köpt till Free att Sea ingår två av följande tillägg om inget annat anges på din bokningsbekräftelse.
För bokningar som är bokade från och med 11 november 2022 och köper till Free at Sea ingår samtliga tillägg.

1. Open Bar dryckespaket:
Öl, vin, drinkar, mineralvatten, läsk och juice upp till 15 USD per glas i barer och restauranger. Detta tillägg gäller person 1 och 2 i hytten.

2. WiFi:
75 minuter WiFi för kryssningar som är 3-6 nätter
150 minuter WiFi för kryssningar som är 7-13 nätter
300 minuter WiFi för kryssningar som är 14+ nätter
Detta tillägg gäller person 1 och 2 i hytten.

3. Middagspaket i specialrestauranger:
Antal middagar i specialrestauranger varierar beroende på hyttkategori och kryssningens längd:
Kryssning 3-6 nätter: 1 middag
Kryssning 7-11 nätter och boende i studio/insideshytt/utsideshytt: 1 middag
Kryssning 7-11 nätter och boende i balkonghytt/svit: 2 middagar
Kryssning 12+ nätter och boende i studio/insideshytt/utsideshytt: 2 middagar
Kryssning 12+ nätter och boende i balkonghytt/svit: 3 middagar
Detta tillägg gäller person 1 och 2 i hytten.

4. Utflykter:
50 USD i rabatt på utflykter per hamn. Detta tillägg gäller per hytt.

5. Betala endast skatter & hamnavgifter för person 3 och 4 i hytten:
Betala endast skatter och hamnavgifter för person 3-4 i hytten. Detta tillägg gäller endast på utvalda kryssningar.

Om du bokar en Haven Suite ingår 1-5 ovanstående fördelar.

Dricks:
Dricks tillkommer med en kostnad av 20 USD per person och dag och betalas av samtliga gäster över 3 år. Bor du i concierge, svit eller i The Haven är kostnaden för dricks 25 USD per person och dag.
För skönhetsbehandlingar och övrig dryck som inte ingår tillkommer ett obligatoriskt servicetillägg (cirka 20 %) som debiteras på ditt hyttkonto.

Ring oss på 08-5061 115 00 för att boka eller för mer information. Du kan uppgradera din Free at Sea-upplevelse fram till 4 veckor innan avresa.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Norwegian Cruise Line erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på underhållning kan vara scenshower, filmvisningar, levande musik, komedishow, casino.

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, bowlingbana, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Dessa kan förhandsbokas online på rederiets hemsida via ”My NCL” Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

I Norwegian Cruise Lines Splash Academy och Entourage-program erbjuds aktiviteter och faciliter för barn från 6 månader och uppåt. Dessa barn- och ungdomsklubbar ingår i kryssningspriset om inte annat anges, registrering krävs och för de minsta barnen måste en vårdnadshavare vara med.

Barnpassningsservice erbjuds kvällstid för barn mellan 3-12 år. Flera av restaurangerna ombord har barnmeny.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Passageraren garanterar att han/hon är lämplig att resa till sjöss och i luften och att hans/hennes uppförande eller tillstånd inte kommer att försämra säkerheten eller bekvämligheten på fartyg, flygplan eller för de andra passagerarna. Har du ett hälsotillstånd som kan påverka möjligheten att resa ska du lämna ett läkarintyg innan bokningen. Utan detta intyg kan företaget neka ombordstigning med hänvisning till säkerheten för fartyget och alla ombord.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för besöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Norwegian Cruise Lines fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Norwegian Cruise Lines personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen som gravid. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor. Ett läkarintyg på att du kan delta i resan krävs i varje enskilt fall.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen