Bra att veta när du kryssar med

Havila Kystruten

Inför din kryssning

Online registrering

För att få din kryssningsbiljett kräver Havila Kystruten att du lägger in dina passageraruppgifter på deras hemsida MyVoyage. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse, på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.

Gå in på: https://www.havilavoyages.com/myvoyage
Klicka på Visit MyVoyage
Logga in med bokningsnummer, födelsedatum och din mejladress.
Din digitala kryssningsbiljett kommer via mejl till dig cirka 30 dagar före avresa och efter du har registrerat dina uppgifter till rederiet.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till med att boka transfer till och från fartyget. Flygplatserna i Bergen, Trondheim, Tromsö och Kirkenes erbjuder flygbuss eller taxi till hamnen. Via rederiet är det möjligt med förköp av biljett till flygbuss i Bergen och Kirkenes, på avrese- och ankomstdagen. Biljetten kan köpas via MyVoyage, och detta behöver göras i god tid innan avresa.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Bergen
Du kan checka in i kryssningsterminalen mellan kl. 16.00-20.00 och du får tillgång till din hytt från cirka kl. 18.00.

Kirkenes
Du kan checka in i kryssningsterminalen från kl. 11.00 och du får tillgång till din hytt när den är iordningställd.

Generellt så stänger incheckningen cirka 15 minuter före avgång. Det är viktigt att du är i hamnen i god tid, då fartyget måste hålla sin tidtabell och inte kan fördröjas i hamn.
Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer att få ett passerkort som du behåller under hela resan, detta fungerar som legitimation varje gång du kliver av eller ombord fartyget, samt som nyckel till din hytt. Du tar själv med ditt bagage ombord, med undantag för Bergen och Kirkenes där bagaget levereras till din hytt. Ha gärna mediciner och ett ombyte i handbagaget då ditt bagage kan ankomma senare till hytten.

Kan jag nekas ombordstigning?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att du saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att du reser. Utöver detta har fartygen regler för hur du ska förhålla dig till andra gäster ombord samt hur du ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Du ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord:
Strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska och sprängämnen (till exempel fyrverkerier). Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, med undantag för barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Kläder efter säsong. Varma kläder, mössa och underställ kan behövas året runt. Vind och vattentäta kläder är viktigt under utflykterna. Ombord rekommenderas ledig klädsel och till middag kan en skjorta/blus vara passande om så önskas. Det finns gym, bastu och bubbelpool ombord så kläder efter lämplig aktivitet är att rekommendera.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

Ombord hittar du alla aktiviteter på din tv samt hos Havila Kystruten reception och utflyktscenter. I receptionen kan du även få svar på dina frågor dygnet runt. På din sida MyVoyage finner du även alla utflykter som går att boka före kryssningen. Det är också möjligt att boka utflykter ombord i mån av plats.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Fartygen har uttag med 220V i varje hytt samt uttag för USB. Hårtork finns i alla hytter och ombord finns även tvättstuga att använda med tvättmaskiner, torktumlare och strykjärn (ej kemtvätt). WiFi finns på hela fartyget utan kostnad.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmena på fartygen är rökfria. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

Åldersgränsen för köp av alkoholhaltiga drycker som öl och vin är 18 år, starkare drycker 20 år. Det är inte tillåtet att ta ombord alkohol för att bruka under resan.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system. Vid ombordstigning registrerar du ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard och American Express) som kopplas till din hytt. Allt du köper ombord sätts upp på din hytt och kostnaden dras på ditt registrerade kort i slutet av din resa. Är ni fler i hytten kan ett konto skapas för varje passagerare. Valutan ombord är NOK.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

Det finns inget krav på att ge dricks ombord men om du önskar så är det välkommet.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, d.v.s. kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan 7–14 arbetsdagar och är inget som rederiet kan påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Det finns en restaurang ombord som serverar frukost, lunch och middag à la carte. I receptionen meddelar du vilka fasta tider du önskar ha för måltiderna under din resa.

Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Havila Voyages gör sitt bästa för att tillgodose dina behov. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Dryckespaket finns att köpa till ombord samt innan avresa i MyVoyages.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Aktivitetsutbud

Under resans gång finns det föreläsningar att ta del av i utflyktscentret. Ombord finns även gym, bastu och bubbelpool.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Utflykterna bokas innan avresa via MyVoyages eller ombord i mån av plats. På MyVoyages kan du se utflyktsprogrammet för just din resa.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

Barn och ungdomar är välkomna men det saknas specifika faciliteter för barn ombord.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Ställs det formella krav på hälsotillstånd?

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

Det finns ett sjukrum ombord och vid behov av läkare hjälper besättningen till att boka läkarbesök i nästa hamn. Du betalar själv kostnaden för besöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Fartyget är anpassat för dig som har ett rörelsehinder och det finns ett fåtal antal anpassade hytter ombord. Hytterna väljs vid bokningstillfället.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

Mot slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor på angiven plats. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall för kryssningar som avslutas i Bergen och Kirkenes. I övriga hamnar tar du av bagaget på egen hand.

Till Toppen