Cunard

Bra att veta när du kryssar med

Cunard

Inför din kryssning

Online Check-in

För att du ska kunna få dina biljetter så kräver Cunard att du lägger in dina passageraruppgifter på deras hemsida. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.

Gå in på:
www.cunard.com
Klicka på ”My Cunard” och vidare ”Log in to Voyage Personaliser”.
Därefter fyller ni i önskade uppgifter som förnamn, efternamn, födelsedata samt rederiets bokningsreferens. Rederiets bokningsreferens hittar du på första sidan på Globetrotters bekräftelse under kryssningsinformationen. Man kan ej skriva å/ä/ö utan använder aa, ae eller oe.

På Cunards Voyage Personaliser kan du också logga in och beställa vinpaket, kaffepaket, alkoholfria dryckespaket, utflykter, spabehandlingar, reservera bord på fartyget m.m.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Rekommenderad incheckningstid står normalt i din kryssningsbiljett. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Cunards personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, ev mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.
Ha dina resehandlingar och pass till hands och gå sedan till incheckningsdiskarna och följ vidare instruktioner. Du kommer få ett kort som du behåller under hela resan den fungerar som din legitimation vid tilläggsbetalningar ombord och är nyckelkort till din hytt. Allt handbagage scannas i röntgenmaskiner innan man kliver ombord.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare och besättning ska även medverka i en obligatorisk säkerhetsövning ombord. Tid och plats för den ser du i det dagliga nyhetsbrevet.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den varmare luften utomhus. Under varje kryssning arrangeras minst en formell middag då en elegantare klädsel krävs. I ditt dagsprogram står kvällens klädsel angiven.
Informell klädsel; för män krävs kavaj men slips är valfritt. För kvinnor t ex byxor och topp, klänning eller kjol och blus.
Vid formell klädsel gäller cocktail- eller aftonklänning för kvinnor och smoking alternativt mörk kostym eller högtidsdräkt för män. Normalt förekommer även temakvällar som t ex ”black & white ball”, 20-tal. Se rederiets hemsida what to pack eller din biljett för mer information.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har uttag för både 110v 2-pin och 220v Engelsk 3-pin. Hårtork finns i alla hytter. Kemtvätt finns tillgängligt mot avgift. För mer information och priser fråga hyttpersonalen. Ombord på Cunards fartyg finns sk laundrettes, tvättautomater, som man kan använda utan kostnad i mån av plats.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i ConneXions, datorrummet. Om du reser på en transatlantisk kryssning kan det ofta vara långsam uppkoppling när du befinner dig mitt ute på Atlanten.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Majoriteten av utrymmen på fartygen är rökfria. Det gäller alla hytter - även på balkongen, samt alla restauranger och teatrar. Se anvisade platser där det är tillåtet att röka.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. Legitimation kan efterfrågas av personalen. Det är tillåtet att ta ombord en flaska vin om man t ex firar något särskilt, detta tas då i handbagaget. Vid konsumering i restaurang/allmänna utrymmen tas en s k korkavgift ut. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord så levereras detta till din hytt först den sista dagen på kryssningen.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system; vid ombordstigningen får du ett cruise card som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners eller American Express). Dagen innan du kliver av fartyget får du en specificerad räkning till din hytt så att du kan kontrollera beloppen.
Utgifter som tillkommer efter att räkningen har sammanställts kompletteras på sluträkningen. Undantag för det kontantfria systemet är till exempel spel i casino. Valutan ombord är USD. Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

När du reser med Cunard ingår inte dricks till servicepersonalen i resans pris, men den tillkommer inte heller som en automatisk kostnad per person/dag. Det är upp till varje resenär hur mycket de vill ge i dricks, praxis ombord är ca 11-14 USD per person/dag. Gäster kan välja att lämna dricks genom att detta debiteras på hyttkontot eller genom att lämna kontanter i kuvert och ge servicepersonalen. För dryck och skönhetsbehandlingar tillkommer ett obligatoriskt servicetillägg (cirka 15 %) som debiteras på ditt hyttkonto.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen.

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen Britannia har två fasta middagssittningar (en tidig och en sen) samt en öppen middagssittning (flexibel). Du kan i samband med bokningstillfället ange vilken typ av middagssittning du önskar.

Bor man i en Princess Suite äter man i Princess Grill och bor man i en Queens Suite äter man i Queens Grill. I båda dessa gäller alltid fri sittning. Rumsservice från en mindre meny erbjuds dygnet runt. Även frukost går att beställa till hytten. Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Cunard gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

Till Toppen

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Cunard erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Läs gärna ditt dagsprogram noga för att inte missa något. Vissa kryssningar är temakryssningar och vissa har kända gästföreläsare, detta kan du normalt läsa mer om på www.cunard.com (Life on Board).

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa kan vara mot avgift. Vad som kostar och hur mycket framgår av dagsprogrammet som levereras till din hytt. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar, Illuminations (det enda planetariet till havs), kurser i t ex iPad-hantering, servettbrytning, fäktning, drinkblandning (programmet kan variera från kryssning till kryssning).

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Cunard anordnar en rad minnesvärda utflykter (ej transatlantiska kryssningar). Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

På Cunard finns barnklubbar för alla olika åldrar:
The play zone för barn från 6 månader till 7 år
The kids zone för barn från 8 år till 12 år
The teen zone för barn från 13 år till 17 år
Observera att alla barn måste registreras under inskrivningstiden (se dagsprogrammet). En vuxen i sällskapet måste alltid vara kvar ombord när barn tillbringar tid på barnklubbarna.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för besöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov. Om du vet med dig att du är känslig för sjögång så kan det vara bra att förbereda sig inför transatlantiska kryssningar genom att köpa med receptfri sjösjukemedicin eller s k ”Sea Band”, akupressurarmband, hemifrån.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Cunards fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Cunards personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda.

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer som gravid för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall.

Till Toppen