Bra att veta när du kryssar med

Celebrity Cruises

Inför din kryssning

Online registrering

Celebrity Cruises rekommenderar dig att lägga in dina passageraruppgifter på deras hemsida för en snabbare incheckning. För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.

För att göra detta behöver du rederiets bokningsnummer som du finner på din bekräftelse på samma ställe där hyttkategori/hyttnummer står.
Gå in på:
www.celebritycruises.com
Klicka på Check in uppe till höger
Klicka på "Create an account" (om du inte redan har ett sedan tidigare) och skapa ett konto. När du sedan är inloggad, lägg till din kryssning genom att klicka på "Add a cruise" (med namn, födelsedatum samt rederiets bokningsnummer).
Därefter kan du fylla i önskade uppgifter genom online check in.
På sista sidan kan du fylla i ditt kreditkort i förväg om du så önskar, men väljer du att istället meddela kreditkortsuppgifter när du checkar in på fartyget så går du bara längst ned och väljer "Save and continue".
Gör en utskrift av ditt Xpress pass när alla uppgifter är inlagda och ta med detta till incheckningen i hamnen.
Vänligen notera att alla fält märkta med * måste fyllas i och att man kan ej skriva å/ä/ö utan bör istället använda aa, ae eller oe. Där systemet säger - Please select a State där klickar du på not applicable.
Om du ej har möjlighet att göra detta senast fyra dagar före avresa så får du lämna dessa uppgifter i samband med din ombordstigning.
Du kan också ladda ner Celebrity Cruises app och se din bokning på mobilen och surfplatta samt göra din incheckning eller boka utflykter.

När du är inloggad på ditt konto hos Celebrity Cruises kan du även boka utflykter, specialrestauranger och shower fram till ca 4 dagar före avresa.

Till Toppen

Transfer

Globetrotter kan i de flesta fall hjälpa till att boka transfer till och från fartyget, ibland via rederiet med del i buss och ibland med privat bil, det varierar beroende på hamn. Kontakta Globetrotter för prisuppgift samt bokning. Detta behöver normalt göras i god tid innan avresan.

Till Toppen

Ombordstigning

När kan jag gå ombord?

Vid incheckning online eller i Celebrity Cruises app väljer man en tid som finns tillgänglig när man ska komma till terminalen kan checka in. Observera att senaste incheckning/ombordstigning vanligtvis är 90 minuter innan fartyget avgår.

När du anländer till hamnen lämnar du ditt bagage (förutom handbagage) till Celebrity Cruises personal. Bagaget ska vara märkt med de bagagetaggar som finns bifogat i din kryssningsbiljett alt fås av rederiets hamnpersonal. Bagaget kommer att levereras direkt till din hytt. Ha gärna ett ombyte, badkläder, necessär, ev mediciner i handbagaget när du kommer till hamnen, detta då bagaget levereras ut till hytterna fortlöpande under eftermiddag/ tidig kväll och det därför kan ta en stund innan man får sin väska.

När du anländer till terminalen går du igenom en säkerhetskontroll där du och dina väskor/tillhörigheter skannas och kontrolleras. Ha ditt pass och dina resehandlingar/boardingkort till hands i kryssningsterminalen. Personal från Celebrity Cruises möter dig och ger instruktioner om hur du går till väga för att checka in och gå ombord. Efter ombordstigning rekommenderar vi att du går till din hytt där du finner ditt Sea Pass/nyckelkort utanför hytten. Förutom som hyttnyckel fungerar detta kort också som legitimation vid av- och ombordstigning på destinationerna samt för köp ombord. På kortet anges även vilken huvudrestaurang och bordsnummer du har till middag under kryssningen.

Kan jag nekas att stiga ombord?

Fartygets ledning har rätt att avgöra om någon ska nekas att stiga ombord. Detta kan hända i det fall det föreligger fara för din egen och/eller andra gästers säkerhet. Orsaker kan vara sjukdom med hög smittorisk, oanständigt uppförande, att man saknar resedokument eller annat som gör att det inte är godtagbart att man reser. Utöver detta har fartygen regler för hur man ska förhålla sig till andra gäster ombord samt hur man ska iaktta såväl säkerhetsmässiga som hälsomässiga föreskrifter. Om någon skulle bryta mot dessa regler kan fartygets ledning be den resande och dennes ressällskap att genast lämna fartyget i nästa hamn. Man ansvarar själv för de extra kostnader som detta kan medföra.

Till Toppen

Praktisk Information

Säkerhetsrutiner

Det är viktigt att hela resesällskapet tar del av den säkerhetsinformation som finns på insidan av hyttdörren, samt tar del av den säkerhetsvideo som visas i hytten. Alla passagerare är skyldiga att vara med på en obligatorisk säkerhetsgenomgång. Hur denna genomförs kan variera mellan olika fartyg, var uppmärksam på personalens instruktioner ombord.

Vad får man inte ta med sig ombord?

Exempel på vad som inte får tas med ombord är; strykjärn, stearinljus, vapen (gäller även knivar, fickknivar, Leatherman och liknande), korkskruvar, kaffemaskiner/vattenkokare, brandfarlig vätska, sprängämnen (till exempel fyrverkerier).
Det är inte heller tillåtet att ta med sig mat eller dryck ombord, undantaget barnmat och specialmat vid allergier.

Klädsel ombord?

Dagtid rekommenderas fritidskläder och bekväma skor. Kom ihåg att ta med en jacka eller varmare tröja då temperaturen kan variera mycket mellan luftkonditionerade utrymmen och den eventuellt varmare luften utomhus. Celebrity Cruises har inte några formella kvällar utan istället tillämpas vissa kvällar en dress code de kallar ”evening chic”. Denna innebär i praktiken följande: cocktailklänning, kjol, byxor eller snyggare jeans med en elegant överdel, skjorta, blazer. Alla kryssningar på minst 7 nätter har två evening chic-kvällar, övriga kvällar är smart casual vilket innebär t ex kjol, byxor, jeans, tenniströja el dyl. Kortare kryssningar har en evening chic-kväll och resterande smart casual. Celebrity Xpedition har endast ledig klädsel (casual). I det dagliga nyhetsbrevet meddelas vad som gäller följande kväll.

Hur vet jag vad som händer ombord på fartyget?

I det engelskspråkiga nyhetsbrevet som delas ut till din hytt varje kväll finner du all nödvändig information du behöver. Här hittar du upplysningar om exempelvis aktiviteter och underhållning ombord och klädkoder. Ta med dig nyhetsbrevet om du går iland då det även innehåller kontaktuppgifter och fartygets avgångstid. Ombord på fartyget finns en Customer Service Desk där kan du få svar på frågor dygnet runt. En rekommendation är att ladda ner Celebritys APP, den är enkel, snygg och tydlig. I den kan man kan se dagens aktiviteter, information om middagar, shower, utflykter etc.

Hur är det med elektronisk utrustning och klädtvätt?

Alla hytter har uttag för både 110 och 220V samt USB. Du får själv ta med de adapters du eventuellt behöver, generellt krävs ingen adapter för elektronik som inhandlats i Skandinavien. Hårtork finns i alla hytter och klädtvätt, kemtvätt och strykning finns tillgängligt mot avgift. För mer information och priser, fråga hyttpersonalen.

Kan jag bli kontaktad ombord?

Om ditt mobilabonnemang tillåter trafik utomlands kan du använda din mobiltelefon när du är i eller nära land, kontakta din operatör för mer information. Ute till havs kan telefonen slå om till trafik via fartygets satellit och detta är ofta kostsamt. På alla fartyg finns tillgång till WiFi. Du kan mot kostnad surfa på din bärbara dator, surfplatta eller smartphone eller använda en av datorerna i ConneXions, datorrummet. Om du reser på en transatlantisk kryssning kan det ofta vara långsam uppkoppling när du befinner dig mitt ute på Atlanten.

Vilka regler gäller för rökning ombord?

Alla utrymmen inomhus är rökfria. Se anvisade platser utomhus där det är tillåtet att röka. Det är inte tillåtet att röka på sin privata balkong.

Vilka regler gäller för alkoholhaltiga drycker?

För kryssningar som utgår från Nordamerika är åldersgräns för köp av alkoholhaltiga drycker 21 år. Kryssningar från Europa, Asien, Australien och Sydamerika har åldersgräns 18 år. På Celebrity Cruises privata destinationer är åldersgränsen för alkoholhaltiga drycker 21 år. Det är tillåtet att ta ombord max två flaskor vin på dagen för ombordstigning, som endast får intas i hytten. Vid köp av alkohol i taxfreebutiker ombord så levereras detta till din hytt först den sista dagen på kryssningen. Om du köper alkohol i land på någon destination tas den om hand och återlämnas sista dagen innan avstigning.

Till Toppen

Expedtionskryssning

Celebrity Xpedition, Xploration och Flora är alternativ till den traditionella kryssningsflottan. Fartygen är byggda för att kunna navigera i farvattnen runt Galapagosöarna. Inga hissar eller handikappanpassade hytter finns på Celebrity Xpedition. Stämningen ombord blir gemytlig tack vare den mindre storleken men fartyget har trots sin storlek de flesta bekvämligheter som de större fartygen har. Underhållningen består här till stor del av föreläsningar som knyter an till destinationerna. Du kan behöva se över packningen lite mer noggrant då bagagerestriktioner kan förekomma på flyget till Baltra och vädret kan variera mycket under olika delar av året. Observera att djur och natur också är något som varierar beroende på årstid.

Till Toppen

Betalning ombord

Hur betalar jag för inköp ombord?

Fartygen har ett kontantfritt system; du får ett nyckelkort som kopplas till ett godkänt kredit- eller betalkort (Visa, MasterCard, Diners och American Express), i samband med ombordstigningen på fartyget. På den interaktiva tv:n i hytten samt i Celebrity Cruises app kan du följa och kontrollera dina debiteringar. På dagen för avstigning görs en sluträkning som mejlas till dig och ditt kort debiteras. Undantag för det kontantfria systemet är spel i casino. Valutan ombord är USD. På fartyget finns en uttagsautomat (avgift tillkommer per uttag). Notera att fartyget har en egen valutakurs som kan skilja sig något från den valutakurs som din bank använder.

Hur ser drickssystemet ut ombord?

När du kryssar med Celebrity Cruises ingår dricks till restaurang- och hyttpersonal i kryssningens pris. Vill du ändå uppmärksamma extra bra service är du välkommen att göra det direkt på plats (i valuta USD). För dryck och skönhetsbehandlingar tillkommer ett obligatoriskt servicetillägg (cirka 18-20 %) som noteras på ditt hyttkonto.

Reserverat belopp - varför kan det komma att reserveras ett belopp på mitt konto?

Vanligt förekommande är att det görs reservationer på det betalkort som knutits till ditt konto ombord på fartyget, dvs kortet du betalar med för alla köp ombord. Dessa reservationer görs för att kontrollera att kortet är giltigt. När sluträkningen för din konsumtion ombord är betald, kommer rederiet genast att häva reservationerna. Det är varje enskilt kortföretag som måste häva reservationerna i sitt system. Detta kan ta mellan sju och 14 arbetsdagar och detta kan rederiet inte påverka. När kortföretaget har hävt det reserverade beloppet har du tillgång till pengarna igen

Till Toppen

Mat och Dryck

Var och när kan jag äta ombord?

Frukost, lunch, middag, snacks och vissa måltidsdrycker ingår på utvalda restauranger, caféer och barer. Huvudrestaurangen har två sittningar och du uppger när du bokar din kryssning om du föredrar den tidigare eller den senare sittningen. Du kan även välja öppen sittning (Celebrity Select) då du kan äta när du vill mellan vissa tider (för tider se dagsprogrammet i din hytt). Tider för måltider varierar beroende på kryssningsrutt.

Kontinental frukost serveras på beställning i hytten mellan ca 07.00 - 10:00. Rumsservice från en mindre meny erbjuds dygnet runt (för beställningar mellan kl. 24.00-05.00 tillkommer en serviceavgift). Om du har behov av specialmat eller är allergiker måste du uppge detta när du bokar din kryssning. Celebrity Cruises gör sitt bästa för att tillgodose dina behov, dock kan specialmat endast erbjudas som à la carte. Informera även hovmästaren ombord samt din servitör om din allergi.

En nyhet på Edge, Apex och Beyond är att du kan välja mellan fyra huvudresturanger. Alla fyra har ett gemensamt standard utbud plus deras egna tema, ex. franskt, amerikanskt, italienskt eller grekiskt. Finns även buffé och andra specialresturanger.

Dryckespaket & Wi-Fi

För kryssningar med Celebrity Cruises som är bokade från och med 10 maj 2022 ingår följande förmåner

Detta ingår när du bokar en insideshytt, utsideshytt eller balkonghytt:
✓ Helpension
✓ Dricks till servicepersonalen ombord
Du kan välja att köpa din kryssning med dryckespaket som ett tillägg. Priserna på globetrotter.se inkluderar inte dryckespaket eller WiFi om inget annat anges. Priset för din kryssning med dryckespaket och WiFi kan variera beroende på kryssning, vänligen kontakta oss för prisuppgift.

Detta ingår när du bokar utvalda sviter:
✓ Helpension
✓ Dricks till servicepersonalen ombord
✓ Premium dryckespaket
✓ WiFi-paket Premium
✓ Fickpengar att spendera ombord (summan varierar beroende på kryssningens längd)
Ovan fördelar ingår när du bokar en av följande sviter: Iconic Suite, Edge Villa, Penthouse Suite, Reflection Suite, Royal Suite, Signatue Suite, Sunset Suite, Celebrity Suite, Sky Suite.

Classic dryckespaket
Detta dryckespaket innehåller: Öl & Vin (per glas), drinkar, likörer och whiskey för värde upp till 10 USD, specialkaffe, mineralvatten, juice och läsk..

Premium dryckespaket
Detta dryckespaket innehåller all dryck från morgon kaffet till kvällens cocktails. Öl & Vin (per glas), drinkar, likörer och whiskey för värde upp till 17 USD, specialkaffe, mineralvatten, juice och läsk.

WiFi-paket Basic:
Detta internetpaket ger dig tillgång till internet och tillåter enklare funktioner som att surfa på internet, skicka email eller textmeddelanden utan bilagor via webbaserade applikationer.

WiFi-paket Premium:
Med internetpaketet Premium kan du förutom att surfa på internet, skicka email, bilder och meddelanden via webbaserade applikationer även uppdatera sociala media, streama filmer, musik och använda ex Skype eller FaceTime.

Till Toppen

Detta gäller för kryssningar bokade innan 10 maj 2022.

För resenärer som har bokat en kryssning med Celebrity Cruises i bokningsperioden 9 december 2022 - 9 maj 2022 gäller följande prisstruktur "Always Included", "Elevate" och "Indulge". Detta innebär att du kan boka din hytt i tre olika priskategorier ("Always Included", "Elevate" eller "Indulge") och får därmed extra fördelar inkluderat i kryssningens pris. Samtliga priser som visas på Globetrotters hemsida har "Always Included" i priset om inget annat anges, detta gäller för samtliga kryssningar i Celebrity Cruises utbud förutom kryssningar runt Galapagosöarna. För resor bokade innan 9 december 2020 ingår dricks till servicepersonalen ombord, övriga fördelar som dryckespaket eller Wi-Fi står specificerat i din bokningsbekräftelse om detta ingår.

Always Included:

 • Helpension
 • Dricks till servicepersonalen ombord
 • Classic dryckespaket
 • WiFI-paket: Surf

Elevate:

 • Helpension
 • Dricks till servicepersonalen ombord
 • Premium dryckespaket
 • WiFI-paket: Surf
 • Fickpengar att spendera ombord (summan varierar beroende på kryssningens längd)

Indulge:

 • Helpension
 • Dricks till servicepersonalen ombord
 • Premium dryckespaket
 • WiFI-paket: Stream (gäller endast person 1-2 i hytten, övriga personer i hytten får WiFi-paket Surf)
 • Fickpengar att spendera ombord (summan varierar beroende på kryssningens längd)

Gäster som bokar en av följande sviter får "Indulge" inkluderat i kryssningens pris: Iconic Suite, Edge Villa, Penthouse Suite, Reflection Suite, Royal Suite, Signatue Suite, Sunset Suite, Celebrity Suite, Sky Suite.

Underhållning/Aktiviter

Finns det någon underhållning ombord?

På Celebrity Cruises erbjuds ett varierande underhållningsprogram både dag- och kvällstid. Utbudet varierar mellan fartygen.Exempel på underhållning kan vara scenshower, filmvisningar, levande musik, komedishow, casino

Aktivitetsutbud

De flesta aktiviteter ingår men vissa aktiviteter kan vara mot avgift. Utbudet varierar mellan fartygen. Exempel på aktiviteter: pooler, bubbelpooler, träningscenter med gym och träningspass med instruktör, joggingbana, konstgalleri, konstauktion, bibliotek, kurser och föreläsningar.

Till Toppen

Utflykter

Hur fungerar det med utflykterna?

För att få ut mesta möjliga av din kryssning rekommenderar vi utflykter vid de olika stoppen. Celebrity Cruises anordnar en rad minnesvärda utflykter. Dessa kan förhandsbokas online på rederiets hemsida via Cruise Planner. www.celebritycruises.com. Du kan också boka utflykter ombord i mån av plats. Observera att tiderna för utflykterna kan komma att ändras och att utflykter även kan komma att ställas in om deltagarantalet är för lågt.

Till Toppen

Barn och ungdom

Vad finns det för faciliteter för barnfamiljer?

I Celebritys Kids Fun Factory / XClub Program erbjuds aktiviteter och faciliter för barn i alla åldrar. Kids Fun Factory / XClub Program ingår i kryssningspriset om inte annat anges. Flera av restaurangerna ombord har barnmeny.

Till Toppen

Hälsa och sjukvård

Ställs det formella krav på hälsotillstånd?

Om du känner dig osäker uppsök din läkare och be om råd och information angående de hälsokrav som gäller för de resmål du kommer att besöka under din kryssning. Du är själv ansvarig att undersöka att du har all nödvändig vaccination som krävs samt att alla vaccinationspapper är korrekta.

Vad gör jag om jag blir sjuk ombord?

På alla fartyg finns en sjukvårdsmottagning som är bemannad med en kvalificerad läkare och minst en sjuksköterska. Du betalar själv kostnaden för läkarbesöket samt eventuella mediciner och vi rekommenderar att du har en fullgod sjukvårds- eller reseförsäkring. Spara alla kvitton för utlägg för att redovisa till ditt försäkringsbolag. Observera att service för sjukvård regleras enligt amerikansk lag och att prissättningen för läkarbesök, undersökning och mediciner ofta är högre än du är van vid från hemma. Här kan du också köpa sjösjuketabletter vid behov.

Gäster med särskilda behov

Vissa av Celebritys fartyg har hytter som är särskilt anpassade för gäster med funktionshinder. Har du ett funktionshinder eller medicinska besvär som gör att du inte kan klara dig själv, måste du ha ett assisterande resesällskap som hjälper dig. Celebrity Cruises personal har på grund av skaderisken inte tillåtelse att lyfta eller bära funktionshindrade personer. Vissa utrymmen på fartyget kan upplevas att vara trånga. Vid landstigning i hamnar där det krävs mindre båtar för transport iland är det inte möjligt att komma ombord med en rullstol. Vi förbehåller oss rätten att neka en person att resa, om personen enligt vår uppfattning inte är i fysiskt- eller psykiskt stånd att resa eller kan behöva mer vård än en assisterande ledsagare rimligtvis kan erbjuda..

Vaccinationer

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen.

Kryssning och graviditet

Du ansvarar själv för att ha eventuellt nödvändiga vaccinationer för de destinationer som besöks under kryssningen. Är du gravid kan du resa på kryssning fram till vecka 23 i graviditeten, under vissa villkor.

Till Toppen

Utcheckning

Hur checkar jag ut från fartyget?

På slutet av din kryssning får du bagagelappar till din hytt samt tid för avstigning. Skriv tydligt namn, hemadress och eventuella uppgifter om flygresa och fäst en bagagelapp på varje bagage. Sista kvällen, vid angiven tid, placerar du dina väskor utanför hytten. Tänk på att förvara saker som du behöver ha lättillgängligt, till exempel pass, resedokument, mediciner och värdesaker i ett handbagage som du inte ställer ut. Väskan hämtas ut i hamnens ankomsthall. Du kan även välja att inte ta del av denna service och i stället själv bära av dina väskor på dagen för avstigning.

Till Toppen